Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Uğur Kadir Karahan
Üye
2

Üzerine baskı uyguladığımız uzuvlarımız (örneğin kolumuzun üzerinde uyumak) neden halk ağzıyla karıncalaşır?

685 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yiğit Avcı
Yiğit Avcı
103K UP
Tıp Fakültesi Öğrencisi / Araştırma

Bu durumun asıl nedeni koldaki sinirlerimizin sıkışması. Kollarımızda birkaç farklı sinir hücresi grubu bulunuyor. Bunlardan bazıları kolun ağırlığını taşıyan ve omuz bölgesinde bulunan sinirler, bazıları dirseğimizin hareketine imkan veren sinirler, bazıları da parmaklarımızı oynatmamızı sağlayan sinirler. Kolumuzun üzerine yatınca kanın sinirlerinize doğru şekilde akmasını engelleniyor. Kötü konumlandırma aynı zamanda doğrudan bir sinir üzerine basınç uygulanmasına da yol açabiliyor. Sinirler, kan akışı eksikliğine veya sıkışmaya anlık karıncalanmaya neden olarak tepki veriyor. Araştırmacılara göre bu sinir hücresi gruplarından birinin üzerine uzun süre baskı uygulanınca beyinden o bölgeye bilgi akışı sekteye uğrayabiliyor. Bu durum bir takım sıkıntılar yaratabilecek kadar ciddi olsa da beynimiz sinirlerimizin kalıcı olarak hasar almasından önce bizi otomatik olarak uyandırıyor.

Uyandırma işleminin sekteye uğradığı durumları görmemiz de mümkün tabii ki. Örneğin alkol alınıp sızılmış bir günde beyin sinirlerin hasar almasını engellemek için sizi uyandırma konusunda problemlerle karşılaşıyor. Bu durumla ilgili "Cumartesi gecesi felci" adlı bir durum bile mevcut.

Bu durum bolca alkol alındıktan sonra uyunduğunda, uyandıktan sonraki kol uyuşması hissinin yaşanmasını kapsıyor; fakat arada önemli bir fark var. Fazla alkol alındığında beyin vücudu uyandırmada pek başarılı olamıyor ve kalkmanız gereken anda kalkamıyorsunuz. Dolayısıyla sinirler daha fazla etkileniyor ve kimi durumlarda kolunuzdaki o hissin geçmesi günler, hatta haftalar bulabiliyor[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Kathleen Pointer. What’s Causing My Arms To Fall Asleep At Night?. (9 Mart 2023). Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2023. Alındığı Yer: healthline | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Binnur Kavlak
Binnur Kavlak
4,828 UP
Araştırmacı

Uyuşma ve karıncalanma hissi duysal sinirlerin hasarlanması yada aşırı uyarılması sonucu oluşur. Duysal sinirler beyinde, omurilikte, omurilikten çıkan sinirlerin köklerinde, periferik sinir sistemi denen vücut sinirlerinde veya deride hasarlanabilir. Hasarın şiddeti ve hasarlanan sinirin yerine göre hastaların hissettikleri değişir.

Uyuşmanın şekli, hasarın yerinden etkilenmektedir. Örneğin beyinde hasarı olan bir hasta sağ veya sol vücut yarısında uyuşma hissederken, vücut sinirlerinde hastalığı olan bir hasta, sadece hasarlı sinirin duyusunu aldığı alanda, sıklıkla bacak veya kollarında uyuşma hisseder.

Her insan hayatının belli dönemlerinde geçici uyuşmalardan yakınabilir. Bu durum genellikle vücut sinirlerinin ezilmesi ile sonuçlanan uzun süre aynı pozisyonda durma, kol üzerine ters bir şekilde yatma, kol veya bacağı bir yere çarpma gibi durumlar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ancak bunların hepsi en fazla birkaç gün içinde kendiliğinden tam olarak düzelir.

Tüm Reklamları Kapat

Aşağıdaki durumlar uyuşmanın bir nörolojik hastalık sonucunda oluşabileceğini düşündürmelidir:

• Vücudun bir yarısında (yüz, kol, bacak) daha önce olmayan yeni bir uyuşma

• Uyuşma ile birlikte olan şiddetli ağrı veya güç kaybı

• Eldiven ve çorap tarzında el ve ayaklarda uyuşma, yanma hissi

Tüm Reklamları Kapat

• Şeker hastası olanlarda ortaya çıkan, geçmeyen uyuşma ve yanma hissi

• Özellikle ellerde olan, geceleri uyandıran uyuşma ve ağrı

• Haftalar süren uyuşmalar

Kaynaklar

  1. Murat Kürtüncü. Uyuşma Ve Karıncalanma. (4 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Nöroloji Kliniği | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close