Büyük Patlama Teorisi ile ortaya koyulan verilere göre evrenin bir başlangıcı var. Evren ilk andan itibaren Kozmik Enflasyon ile akıl almaz bir hızda genişledi. Belli bir süre sonra, hesaplamalara göre 9 milyar yaşında iken Karanlık Enerji hükmetmeye başladı ve evren hızlanarak genişlemeye başladı. Evrenin bir başlangıcı olduğunu kabul ettiğimize ve genişlemesi neticesinde (farklı kozmolojik görüşler farklı değerler verebiliyor) evrenin bir büyüklüğü söz konusu olduğuna göre, evrene sonsuz değil, sonlu dememiz gerekir. Peki! Evren sonsuz bir şekilde genişleyecek ise sonsuz demek mümkün mü?
Büyük Donma senaryosuna göre evren en nihayetinde ısı dengesine ulaşacak. Entropi dediğimiz olgu sürekli artmakta ise mutlak sıcaklığa ulaşıldığında tüm ısı alışverişi duracak ve entropi artamayacağı bir noktaya gelecektir. Artık normal maddeden bile bahsedemeyeceğimiz bu dönemde uzay-zaman sünmeye devam edebilir mi? Bilmiyoruz. Veya geriye kalan bu her ne ise evren olarak tanımlanabilir mi?
Evrenin yok oluş modellerinden, evrenin sonsuz olabileceği varsayımına en yakın senaryoda bile cevapsız pek çok soru var. Tabi birde "evren" ifadesi kullanılırken neyin kast edildiği de ayrı bir konu. Çoklu evrenler, paralel evrenler, evrenlerin evreni gibi tanımlamalar da "evren" olarak ifade edilmiş olabilir. Bu durumda "sonsuz" ifadesi kullanmak akla ve mantığa daha uygun hale gelebilir.