Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kerem Türk
Üye 22 Aralık 2023
4

Uzayın doğal hali neden soğuk?

uzay soguk olmak zorunda mi? bu bir kanun mu? soguklugun sebebi ne? isinmasi icin gerekenleri sormuyorum. uzayda atomlar birbirinden cok uzak ama sirf isi dolasmiyor diye dogal hali soguk olmak zorunda mi? belki aciklamaniza yardimci olur diye ornek vereyim. bir demirle bir plastigi elimize aldigimiz zaman demir daha soguk plastik daha sicak oluyor
363 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Eymen Karademir
Bilimsever 22 Aralık 2023

Uzayun soğuk olmasının sebebi boşluklarında maddenin olmaması ve istisna olan bazı yerlerde de biraz olması, madde birbiri üzerine kütleçekim nedeni şle kümelendiği için uzayda boşluk var, kütleçekim olmasaydı bu maddeler birbiri üzerine kümelenmezdi ve uzayda "boşluk" daha az olurdu. Yani bunu özetleyecek olursak maddenin birbiri üzerine kümelenerek boşluk yaratmasıdır uzayı soğuk yapan. Mutlak 0 dan bahsedersek, bu kinetik enerjinin durduğu sıcaklık, yani hiçbr hareket yok, kinetik enerji 0. Boşlukta madde olmadığı için kinetik enerji de 0 (radyasyon ve çeşitli etmenleri saymazsak, çünkü bunlar yüzünden evrenin sıcaklığı 0 kelvin değil 2,5-3 kelvin arası). Verdiğiniz açıklamadaki demir plastik örneğinin sebebi ise ısı iletkenliğidir, demir ısıyı daha iyi ilettiği için bize daha soğuk gibi gelir (soğuk gelmesinin nedeni ise temas ettiğimiz yerden ısı çalmasıdır, çünkü ısı yüksek sıcaklıktan düşük sıcaklığa doğru hareket eder, yani 0° bir metali ateşe tutarsanız ateş soğumaz metal ısınır). Umarım yardımcı olabilmişimdir 🙂

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 22 Aralık 2023

Uzayın ortalama sıcaklığı yaklaşık 2,7 Kelvin (-270,45 C0), mutlak sıfır ise -273,15 C0 . Şu soruyu sormak mümkün: "Uzay olması gerekenden neden daha sıcak?". Büyük Patlama ile tüm evren kozmik fon radyasyonu ile dolmuştur ve bu radyasyonun neden olduğu ısı evrenin ısısını yükseltmiştir. Dünya üzerinde okyanusların ortalama sıcaklığını sadece 1 C0 artırmaya çalışsanız, dehşet bir enerjiye ihtiyacınız olur. Tüm evrenin ısısını bu denli artırmak için gereken enerjiyi siz düşünün. Yani uzayın doğal hali soğuk mu, sıcak mı? Elbette bizim açımızdan bu değerler çok düşük. Ancak kozmik açıdan bakılırsa oldukça sıcak.

Mutlak sıfır tanımına bakarak ne olduğunu anlamaya çalışalım. Bir maddenin moleküllerinin entalpi ve entropisinin teorik minimum değerine ulaştığı termodinamik sıcaklık ölçeğinin en alt sınırıdır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere maddeyi bu sıcaklığa indirmek oldukça zor görünüyor. Moleküllerin ve atomların iç enerjisi vardır ve bu enerji sayesinde bir iş yapmaları mümkündür. Yapay yollar ile ısılarını ne kadar düşürürsek düşürelim, elektron çekirdek etrafında dönmeye, protonları oluşturan parçacıklar titreşmeye devam etmeye çalışacaktır.

Ortamda ısı yaratabilecek hiç bir unsur olmasa, kozmik radyasyon, normal madde veya herhangi bir enerji türü, ortam mutlak sıfırın üzerinde olamazdı. Buraya kadar anlattıklarımıza göre, bir soru daha akla gelebilir "0 Kelvin neden -273,15 C0 de başka bir değer değil?" Çünkü bu sıcaklık bilinen maddenin kinetik enerjisinin "0" olduğu kabul edilen teorik sıcaklıktır ve bundan ötesi bizler için şu an tanımlı değil.

Tüm Reklamları Kapat

Soru açıklamasında demir ve plastik olayına gelince: Diyelim ki ortam sıcaklığı 200 demir ve plastik de aynı sıcaklıkta olacaktır. Demirin ısı iletkenliği plastikten büyüktür, ısı transferi sıcaktan soğuğa doğru olduğuna göre, demir vücudunuzdaki ısıyı daha hızlı emecektir ve siz de demiri daha soğuk hissedeceksiniz. 15 C0 hava sıcaklığı sizi öldürmez, ancak 15 C0 deniz suyu sıcaklığı sizi hipotermiye sokabilir. Suyun ısı iletkenliği havaya göre çok daha fazladır.[1]

Kaynaklar

  1. S. Çağlar. Mutlak Sıfır Nedir? Mutlak Sıfıra Ulaşmak Neden Mümkün Değildir?. (23 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2023. Alındığı Yer: Matematiksel | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close