Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Şeyma Başusta
Şeyma Başusta
2,715 UP
Üye
4

Uzayda ulaşılması milyon yıl olan gezegenlerin veya galaksilerin fotoğrafları nasıl çekiliyor?

246 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Hiç bir gezegenin (Güneş sistemindeki komşu gezegenler hariç) detaylı fotoğrafları bir yana bulanık fotoğraflarını bile çekebilmemiz mümkün değil (en azından şimdilik). İnternette görmüş olduklarınız eldeki veriler ile canlandırması yapılmış resimler. Ekli resimde şimdiye kadarki en başarılı görüntülemeyi görebilirsiniz.

Webb Teleskobu ile En Başarılı Görüntüleme
Webb Teleskobu ile En Başarılı Görüntüleme

Nesneleri göremiyor olmamız onlar hakkında bilgi toplayamayacağımız anlamına gelmiyor. Teknolojik gelişmeler ile farklı yöntemler geliştirilmiş olsa da en çok bilinen ve sıklıkla kullanılan yöntemlerden bahsedebiliriz.

Bize yakın yıldızlardan birisini aylar boyunca teleskop ile takip ettiğimizi düşünün. Yıldız ışığını "mum" cinsinden derecelendirme ile parlaklığını ölçeriz. Diyelim ki yıldız ışığı 1 milyon mum ve 3 ayda bir mum ışığının 998.000 mum değerine düştüğünü gözlemliyoruz. 3 ayda bir rutin bir şekilde yıldız ışığı azalıyorsa önünden bir gezegen geçtiği sonucuna varabiliriz. Gezegen demek ki yıldızının yörüngesinde 3 ayda tam turunu tamamlıyor. Yıldızın büyüklüğünden tahmini kütlesini biliyorsak gezegenin yörünge hızından yola çıkarak kütlesini ve eksilen 2000 mum ışığından tahmini hacmini hesaplayabiliriz. Hatta yıldıza yakınlığından ortalama sıcaklığını, eksen dönüşü yapıp yapamadığını, yaşama elverişli olup olmadığını anlayabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Yıldız Işığı Azalması ile Gezegen Tespiti
Yıldız Işığı Azalması ile Gezegen Tespiti

Şu ana kadar fiziki özelliklerini anladık ancak, kimyasal özelliklerini bilmiyoruz. Yıldızdan gelen ışığın spektrumu yani ışığın tayfı gözlenir. Her maddenin kendine has bir renk tonunda ışıması vardır. Ekli resmi inceleyin, periyodik tabloda hangi elemente hangi renk tonlarına karşılık geldiğini görebilirsiniz.

Elementlerin Işıma Tayfı
Elementlerin Işıma Tayfı

Gezegen yıldızın önünden geçerken ışığın tayfı bir kez daha alınır ve karşılaştırılır. Farklı elementlerin, farklı ışıma miktarlarından gezegenin atmosferini oluşturan gazlar, su ve suyun tahmini miktarı, gaz gezegeni-karasal gezegenlerinden hangisi olduğu ve gezegeni oluşturan diğer elementler hakkında bilgi toplanabilir.

Son dönem tekniklerden birisi de merceklemedir. Yazı çok uzamasın diye sadece görsel ekliyorum. Bu başarılı görsel zaten çok şey anlatıyor.

Mikromercekleme
Mikromercekleme

Eldeki tüm veriler ışığında, gezgenin fiziki ve kimyasal yapısı hakkında bilgi sahibi olmamız sayesinde canlandırmasını yapabiliriz.[1]

Kaynaklar

  1. Kemal Cihat Toprakçı. Güneş Sistemi Dışındaki Gezegenler: Ötegezegenler Ve Keşif Teknikleri | Astrapera. (10 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 1 Mart 2024. Alındığı Yer: Astrapera | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close