Ediyoruz ama henüz insanlar gitmiyor bu görevlere.
Tabi ki bu durum için gerçek sapan veya enerji depolayan esnek bir malzeme kullanılmıyor. İngilizcede "Gravity Asist" (Yerçekimi yardımcısı) veya "Slingshot Effect" (Sapan Etkisi) denilen, yerçekimi yardımı ile uzay araçlarını derin güneş sistemi görevlerine gönderiyoruz.
Sapan etkisi, bir birincil cismin (Dünya, Mars, vb) yörüngesindeki bir uzay aracı, aynı birincil cismin etrafında dönen bir aya yaklaştığında, uzay aracı ile ay arasında yörünge enerjisi ve açısal momentum alışverişi olur. Bundan faydalanan uzay aracı hız kazanır.
Bu etki ile derin güneş sistemi görevlerine daha kısa sayılabilecek bir zamanda ulaşabiliyoruz. Örneğin Jupitere gönderilen Juno isimli sonda, saatte 265 bin km hıza kadar ulaşabilmiştir ama uzayda asıl sorun hızlanmak değil, tam tersine yavaşlamaktır. Sürtünme olmadığı için, yavaşlayabilmek için çok fazla enerjiye ihtiyaç duyulur. Enerji için de yakıt gerekir, yakıt da ağırlık demektir. Ağırlık ise, fırlatmalarda hiç istenmeyen bir şeydir.
O yüzden, gidiş için kullanılacak yakıt minimum da tutularak, sapan etkisi ile araç hızlandırılır ve rezerve olarak tutulan bir miktar yakıt, hem yavaşlamak hem de rota düzeltmeleri için kullanılabilir. [1]
Kaynaklar
- Scientific American. How Does The Slingshot Effect (Or Gravity Assist) Work To Change The Orbit Of A Spacecraft?. Alındığı Tarih: 22 Kasım 2023. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı