Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Ülgen
Üye 1 hafta önce 1 Cevap
2

Uzayda ışık hızına ulaştığımızda zamanın durduğunu biliyoruz. Peki tam tersi olsa, tamamen dursak; zaman ile ilgili deneyimimiz nasıl olurdu?

Uzayda ışık hızına ulaştığımızda zamanın durduğunu biliyoruz. Peki tam tersi, uzayda tam anlamıyla olduğumuz yerde dursak (hiç bir cismin yörüngesinde olmadan, tam anlamıyla bir duruştan ve hareketsizlikten bahsediyorum) bu durumda zaman ile ilgili deneyimimiz nasıl olurdu?
184 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ayb Balyimez
Ayb Balyimez
75K UP
Bu konu hakkında daha önce araştırma yapmıştım 1 hafta önce

Hocam, çok ilginç ve derin bir soru sordunuz. Işık hızına ulaştığımızda zamanın durduğu, Özel Görelilik kuramının öngördüğü bir durum; ancak bu, yalnızca ışık hızında hareket eden kütlesiz parçacıklar (örneğin fotonlar) için geçerlidir. Bizim gibi kütleli varlıkların ışık hızına ulaşması fiziksel olarak mümkün değil, çünkü sonsuz enerji gerektirir.

Şimdi tam tersi duruma, yani tamamen hareketsiz olmaya gelelim. Görelilik kuramına göre mutlak hareketsizlik diye bir şey yoktur; tüm hareketler görecelidir. Ancak teorik olarak “evrenin tüm referans noktalarına göre sıfır hızda olmak” gibi bir durumu varsayarsak—bu da zaten tanımı gereği bir soyutlama olur—zaman deneyimimiz normal seyrinde devam ederdi. Çünkü zamanın yavaşlaması ya da hızlanması sadece hızla değil, aynı zamanda kütleçekimle de ilgilidir.

Görelilik teorisine göre zaman yalnızca hıza değil, aynı zamanda yerçekimine de bağlıdır. Yani hareketten bağımsız olarak, güçlü bir yerçekimi alanında zaman daha yavaş akar. Eğer siz bu mutlak hareketsizlik durumunu aynı zamanda kütleçekimden de uzak, boşlukta izole bir nokta olarak kurguluyorsanız, zaman sizin için maksimum hızda akıyor olurdu. Çünkü hiçbir yavaşlatıcı etken (ne hız ne de yerçekimi) mevcut değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Durmak, yani hızın sıfır olması, zamanın hızlanmasına neden olmaz; yalnızca daha "normal" bir akışla devam etmesine sebep olur. Zamanı en “hızlı” deneyimlediğimiz durum, durağan olduğumuz andır zaten. Bu yüzden ışık hızında zaman “duruyorsa”, sıfır hızda zaman maksimum akış hızındadır diyebiliriz. Ancak bu farkı hissetmek için bir karşılaştırma noktanız olması gerekir. Tam hareketsizlik halinde zaman daha hızlı akar demek bile, aslında başka bir gözlemciye göre anlam kazanır.

Yani hocam, durursak zaman bizim için en hızlı halinde akmaya devam eder; ama bunu fark etmemizi sağlayacak bir “karşıt durum” olmadıkça bunu hissetmeyiz.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close