Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
M A
M A
25K UP
Üye
2

Uzaya bir kavanoz götürsek, kapağını açınca içindeki hava uzaya kaçar ve kapağını kapatıp dönünce, kavanoz içinde ne geri getirmiş oluruz?

250 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muharrem Yazıcı
Makine Mühendisi

Pratik olarak düşündüğümüzde dünyada deniz seviyesinde kapağını kapattığımız bir kavanozda 1 atmosferik basınca sahip ve kavanozun toplam hacmi miktarınca hava depo etmiş olursunuz.

Ardından uzaya bu kavanozla çıktığınızda ve kavanoz mükemmel şekilde yalıtışmış durumda ise uzay boşluğuna 1 kavanoz hava gazı salmış olursunuz bu gaz içerisinde Azot, oksijen ve diğer asal gazlarla beraber karbondioksit, karbonmonoksit, nem ve katı parçacıklar gibi maddeleri uzay boşluğuna saçarsınız. Akabinde tekrar kapağı kapatıp evinize döndüğünüzde içerisinde hiçbir şey olmayan vakumlu bir kavanoz getirmiş olursunuz.

Fakat teorik olarak bu mümkün değildir çünkü sıradan bir kavanozu mükemmel olarak izole edemeyeceğiniz için uzaya çıkıldıkça içerisindeki hava yavaş yavaş kapaktan dışarı kaçacaktır ve kapağı açtığınızda zaten çoktan içindeki havanın vakumlandığını göreceksiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Aynı durum uzaydan dünyaya döndüğünüzde de yaşanacaktır, vakumlu kavanoz dünyaya geldiğinizde bulunduğunuz ortamın atmosferik basıncına sahip olacaktır.

Tabi burada şunu bilmekte de fayda var bu kütle transferi kavanozun içinden dışına veya dışından içine akan havanın debisine bağlı bir transferdir ve belli bir zaman gerektirmektedir. Yani eğer kavanozun kapağını çok çok çok iyi sıkabilirseniz belki uzaydan buraya vakum veya buradan uzaya bir miktar hava götürme şansınız olabilir. :)[1]

Ayrıca yine şunu belirtmekte fayda var uzay boşluğu dediğimiz ortamda aşırı seyrek bir biçimde serbest halde gezen atomlar veya katı parçacıklar bulunma olasılığı vardır yani tamamıyla boş diye tabir ettiğimiz kavanozumuzun kapağını kapattığımızda içerisinde çok çok ufak miktarda madde bulunması olasılığı da söz konusudur.

Kaynaklar

  1. Yunus Çengel, et al. Isı Ve Kütle Transferi. Yayınevi: Palme Yayınevi.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close