Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yiğit Utku Başpınar
Üye 21 Ocak 2024 2 Cevap
7

Uzay boşluğundayken kendi kütle çekim etkimizle kalem gibi küçük eşyaları kendimize çekebilir miyiz?

484 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 21 Ocak 2024

İki cismin birbirlerine uyguladıkları çekim kuvvetini Newton fiziğine göre hesaplayabiliriz.

kütle çekim sabiti, cisimlerin kütleleri, iki cisim arasındaki uzaklık. İnsanın kütlesi 10 kg. kalemin 0,010 kg olsun (cisimler uzayda olduğuna göre ağırlıkları kütle çekim ivmesine yani 9,8'e bölmek gerekir, o yüzden rakamlar küçük), uzaklığı da 3 metre alalım. Evrensel kütle çekim sabiti 6,67x10-11 .

Tüm Reklamları Kapat

Rakamları yerine koyduğumuzda yaklaşık olarak iki cisim arasındaki çekim kuvveti 6,67x10-13 N m2.kg-2 olur. Yani iki cisim arasında çekim kuvveti oldukça düşük bir de bol sıfırlı hali ile yazalım 0,0000000000000667 N. Uzayda bu iki cismin birbirlerine yapışması için onlarca yıl geçmesi gerekebilir. [1]

Kaynaklar

  1. Bilsen Beşergil. Newton Evrensel Gravitasyon Yasası (Newton's Law Of Universal Gravitation). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2024. Alındığı Yer: bilsenbesergil. | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çınar Kılıç
Öğrenci 21 Ocak 2024

Evet, genel görelelik teorisine göre kütleli her cisim, uzay-zaman dokusunu büker, uzay-zaman dokusu içinde kendine ait bir kütle çekim kuyusu yaratır.[1] Evrenimizde bulunan her kütleli cismin bir kütle çekim kuvveti vardır. Bu kuvvet karşılıklıdır, bir kütleyi Dünya'ya çeken kuvvet, aynı zamanda Dünya'yı da kütleye doğru çeker. Bu çekim kuvveti Newton'un evrensel kütle çekim yasasına göre cisimlerin kütleleri ile doğru, aralarında ki mesafenin karesi ile ters orantılıdır.[2] Dünya gibi devasa kütleli bir cismin, ufak kütleli cisimler tarafından çekimi gözlemleyeceğimiz kadar küçük olduğu için bunu fark edemeyebiliriz. Ancak Güneş'in, yörüngesinde ki gezegenler tarafından çekilerek oluşturduğu yalpalama hareketi bunu daha net görmemizi sağlayacaktır.

Her an bize sayısız kütle çekim kuvveti etki eder. Bunların çoğu çok küçük kuvvetlerdir. Örneğin:

  • Bir kalemin bize uyguladığı kütle çekim kuvveti kütlesinin küçüklüğünden dolayı küçüktür.
  • Andromeda Galaksisi'nin bize uyguladığı kütle çekim kuvveti aramızda ki mesafenin büyüklüğünden ötürü küçüktür.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Two Interrelated Physics Theories By Albert Einstein. (29 Eylül 2001). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Classical Mechanics Physical Law. (12 Haziran 2003). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close