Bağımlılık, bu gün bildiğimiz kadarıyla, beyni olan bütün canlılarla ortak olarak paylaştığımız temel bir “ödül-ceza” sisteminin yan ürünüdür aslında. İnsan beyni, hoşa giden ve tekrarlanması organizmaya hoşluk hissi veren davranışları kodlamak için dopamin adlı bir kimyasal madde salgılayarak, bu tip davranışları pekiştirme eğilimine sahiptir. Hoşumuza giden bir çok şey, beyindeki dopamin miktarını artırır. Bunu yapmasının temel mekanizması ise beynin derinliklerinde bulunan akkumbens çekirdeği denen bir bölgeyi uyarmasıdır. Bu bölge, beynimizdeki ödül sisteminin temel merkezini oluşturur. Kısacası, burayı uyaran ne varsa, beynimizin her tarafında dopamin salgılanmasına ve böylece kendimizi daha iyi, tatmin olmuş ve mutlu hissetmemize neden olur.
Sinan Canan çok başarılı bulduğum bir sinirbilimci ve yazardır. Bu konuya kendi kitabı olan "Değişen Be(y)nim" de değinmişti. Okumanızı tavsiye ederim.
Kaynaklar
- Sinan canan. Pek Bakmadıgımız Bir Açıdan Bagımlılık. (13 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 13 Ekim 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı