Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Eren Çolak
Üye 5 Şubat 2023 2 Cevap
5

Uyumadan dinlenmek uyumak ile aynı etkiyi yaratır mı, ne gibi eksikliklerle karşılarız?

6,293 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emir Bayar
Emir Bayar
33K UP
Evrim alanında araştırmacı 8 Şubat 2023

Uyumadan dinlenmek harici madde kullansanız bile uyuyarak dinlenmenin sağladığı faydaları sağlamaz. Bir insan kendini zorlayıp yattığı yerde uyumaz ise bile uykusuzluğun sebep olduğu zaralardan yine hepsini yaşar. Uyumadan dinlenmek rem uykusuna, derin uykuya giremeyeceğimiz beynin temizliğinin yapılmayacağı, kortizol hormonunun yattığımız yerde bile artacağı, büyük ihtimalle beynin yenilenmemesinden dolayı halüsinasyonlar göreceğimiz anlamına gelir. (ve uykusuzluğun bilinen her sebebi) Uyumadan dinlenirseniz cinsiyet hormonlarınız büyük çoğunlukla (%90dan fazlası)[1][2] üretilmez ve bu libido düşüşü, odak kaybı ve depresyona sebep olabilir. Uyumadan dinlemenin uyuyarak dinlmeden çok farklı olmasının sebebi doğamızda vücudumuzu çok kullanmamız ve vücudumuz evrim boyunca dinlenmeyi büyük çoğunlukla gece uyuyarak yaptığından olabilir. Doğamızda uyumadan dinlenmek kısa süreler sürer ve bizim tam onarım için uzun saatlere ihtiyacımız var. Gece, vücudun yenilenmesi ve onarım yapılması için çok iyi bir zamandır çünkü gece gün ışığında hayatta kalmak için harcayacağımız enerjiden çok daha fazla enerji harcarız ve genelde uyanık olmamız gerekmez. Derin uykuyu yapay bir şekilde farelerde test eden ve normal uyumayı uyanıkken taklit etmeye çalışan bir çalışmada, beyin aktivitesi uyurkenin benzeri olsa da normal uyumak kadar etkili olmadığı bulundu.[3]

(There have been several attempts to manipulate SD protocols to investigate the subsequent recovery sleep. In one study, physostigmine was administered during SD to induce REM-like sleep in awake rats, while atropine was used to produce EEG slow waves typical of those found during NREM sleep.195 These manipulations did not substantially affect subsequent recovery sleep, and it was concluded that pharmacologically induced sleep-like patterns cannot substitute for physiological sleep.)

Aynı yazıda, yine uyanık olan farelerde propofol anestezinin kullanılması uykuda oluşan yavaş dalgaların ve azaltılmış nöronal etkinliğin olmasına sebep oldu ve en azından uyku olmasa da bunların varlığı, normal uyumak gibi olmasa da ufak onarımlar olmasına sebep oldu.

Tüm Reklamları Kapat

208 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Tae Won Kim, Jong-Hyun Jeong, * and Seung-Chul Hong, et al. (2023). The Impact Of Sleep And Circadian Disturbance On Hormones And Metabolism. pubmed. doi: 10.1155/2015/591729. | Arşiv Bağlantısı
  2. Amy C. Reynolds, 1 Jillian Dorrian, 1 Peter Y. Liu, 2 Hans P. A. Van Dongen, 3 Gary A. Wittert, 4 Lee J. Harmer, 5 and Siobhan Banks, et al. (2023). Impact Of Five Nights Of Sleep Restriction On Glucose Metabolism, Leptin And Testosterone In Young Adult Men. NIH. doi: 10.1371/journal.pone.0041218. | Arşiv Bağlantısı
  3. Vladyslav V Vyazovskiy. (2023). Sleep, Recovery, And Metaregulation: Explaining The Benefits Of Sleep. NCBI. doi: 10.2147/NSS.S54036. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Cevap sahibi sorunun cevabını bilmediğini belirtmiş ve akademik veya güvenilir olmayan bir kaynağa yönelik yorum sunmuştur.
4
Luser Reklu
Luser Reklu
56K UP
Öğrenci 7 Şubat 2023

Bu sorunun cevabını bilmiyorum ve aslında bende cevabı merak ediyorum.

Ama bence uyumadan dinlenmekte uyumak kadar etkili ve hücreleri yeniliyor.

Randy Gardner uykusuzluk deneyine baktığımız zaman gözleri tamamen açık bir şekilde 11 gün boyunca uykusuz kaldı.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu adamın uyur pozisyonda ve gözleri kapalıyken 11 gün boyunca uykusuz kalması durumunda aynı etkileri yaşayacağını düşünmüyorum, en azından daha az yan etkiler yaşayabilirdi.

Eğer böyle bir şey olsaydı o deneyi gözleri kapalı ve uyur pozisyonda da yaptırabilirlerdi.

Ancak bu tip deneylerde kullanılabilecek farklı teknikler ile bu durum kanıtlanmadı, ya da ben araştırdım bulamadım.

Ne tip eksiklikler ve etkilerle karşılaşabileceğin konusuna gelirsek az çok Randy ile aynı etkileri yaşayabilirsin. Belki bir eksik belki bir fazla.

106 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Onedio. Tam 264 Saat Uykusuz Kalarak Tüm Zamanların Belki De En Zor Deneyini Yapan Genç: Randy Gardner. (24 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 7 Şubat 2023. Alındığı Yer: Onedio | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close