Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hakan Işık
Üye 3 Ekim 2 Cevap
2

Uydu telefon sistemlerindeki görüşmeler ne kadar güvenli?

Uydu telefon sistemi olan dünya üzerinde lisans sahibi 4 operatör var. Bunlardan 2 tanesi ABD, 1 tanesi BAE firması. Son şirket sesli iletişim alanından çekilip sadece data alanında faaliyet gösteriyor. İstihbarat örgütlerince de kullanılan uydu telefonlarının verileri ne kadar güvenli? ABD ve BAE bu sayede stratejik verilere erişmesi riski yok mu?
477 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 3 Ekim

Uydu telefon sistemleri istihbarat ajansları tarafından kullanılanlar da dahil olmak üzere önemli güvenlik riskleri zaten taşıyor. Modern uydu telefonları GMR-2 gibi şifreleme protokolleri kullanarak ses trafiğini korumaya çalışsa da bu sistemlerin tamamen güvenli olmadığı kanıtlanmıştır. Araştırmalar GMR-2 şifrelemesinin gerçek zamanlı olarak kırılabildiğini göstermiştir. Bu da gerekli donanıma sahip olan kişilerin bu tür aramalara kolaylıkla müdahale edebileceği anlamına gelir. Özellikle Thuraya gibi sistemlerde kullanılan geniş uydu sinyali kapsama alanları (600 km civarında) komşu ülkelerden bile dinleme yapılabilmesine imkan tanımaktadır.

Uydu sistemleri üzerinden iletilen veriler de ciddi güvenlik açıklarına sahiptir. Zayıf şifreleme yöntemleri ve uydu iletişimlerinin yayılma doğası, verilerin saldırganlar tarafından ele geçirilmesine neden olabilir. Uydu sinyalleri uzaya iletilip ardından yer istasyonlarına yeniden aktarıldığından bu sinyallerin uydu-yer bağlantısı sırasında kesilmesi mümkündür. Yani hem sesli hem de veri iletişimlerinin izlenebilir hale gelmesine yol açar. Bazı durumlarda saldırganlar ticari uyduların yanına kendi uydularını yerleştirerek iletişimleri yakalayabilir.

Ek olarak uydu telefonları genellikle GPS konum bilgilerini şifrelenmeden iletir bu da kullanıcıların yerlerinin kolayca takip edilebilmesine yol açar. ABD veya BAE gibi hükümetler özellikle kendi yargı alanlarında bulunan uydu iletişim sağlayıcılarından veri talep edebilir veya bu verilere erişim sağlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Uydu telefon sistemlerinin güvenliği konusundaki bu gerçekler özgürlükler ülkesi ABD'nin küresel çapta yürüttüğü gözetim ve denetim faaliyetlerinin sadece küçük bir bölümünü ortaya koyuyor... Herkesin telefon görüşmelerini, mesajlarını ve konum bilgilerini takip edebilme yeteneğine sahip olmak demokrasi ve insan hakları söylemlerinin ardında saklanan ikiyüzlülüğün bir başka örneğidir. Ne de olsa özgür dünya ancak kendi vatandaşları da dahil olmak üzere herkesi gözetim altında tutarak var olabilir, değil mi?

Kaynaklar

  1. J. Camfield. Satellite Communication Threats. (15 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 3 Ekim 2024. Alındığı Yer: Satellite Communiction Threats | Arşiv Bağlantısı
  2. ar5iv. Satellite-Based Communications Security: A Survey Of Threats, Solutions, And Research Challenges. Alındığı Tarih: 3 Ekim 2024. Alındığı Yer: ar5iv | Arşiv Bağlantısı
  3. G. Yılmaz. Cybersecurity Threats In Global Satellite Internet. (25 Mart 2024). Alındığı Tarih: 3 Ekim 2024. Alındığı Yer: Cyber Defense Magazine | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Resul Şahin
Resul Şahin
12K UP
Evrim konusuna dair ilgiliyim. 31 Ekim

Uydu telefonları ile yapılan görüşmelerin güvenliği konusu, tam anlamıyla“dışarıda konuşulan sırlar, yıldızlara ulaşır mı?”sorusunu akla getiriyor.

İlk olarak, uydu telefonları dünyadaki baz istasyonlarına bağımlı olmadan, direk olarak yörüngedeki uydulara bağlanır. Yani bir nevi "telekomünikasyonun Uber’i"diyebiliriz. Peki, bu sistem ne kadar güvenli? Eh, şöyle düşünün: Sınırsız çekim gücü var, ama bir de dinleyicisi bol!!!

ABD ve BAE gibi ülkeler, uydu telefon operatörlerinin başlıca sahipleri arasında. Şimdi şunu hayal edin: Bir kafedesiniz, kahvenizi yudumluyorsunuz, yan masada CIA ajanları oturuyor. Evet, tam olarak bu operatörlerin olayı da böyle; ne kadar gizli konuşsanız da kahvenizi aynı masada içen bu devler, belki de bir kulak misafiri olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Peki, her konuşma dinleniyor mu? Tabii ki hayır. Ancak, ülkelerin uydu telefon operatörlerini ellerinde bulundurmaları onlara stratejik veriye erişim kapısını aralıknbırakabilir. Özellikle kritik iletişimlerde, istihbarat örgütleri uydu telefonları kullanıyor olsa da bu tür iletişimlerin şifreleme sistemleri ve güvenlik protokolleri de oldukça sıkı. Ama unutmadan söyleyeyim, bu "sıkı" şifrelemeler bile her zaman kırılmaz değildir; çünkü istihbarat dünyasında en güçlü şifre bile bir bakıma “matematik problemini çözmeye” benzer.

Mesela, **Edward Snowden** belgelerinde ABD'nin PRISM gibi programlarla iletişim verilerini topladığı biliniyor. Bunu göz önünde bulundurursak, elbette ABD gibi ülkelerin, ellerinde bulundurdukları uydu telefon sistemleriyle "dinleme kabiliyetine sahip" olma ihtimalleri var. Aynı şey BAE için de geçerli, çünkü "parayı veren düdüğü çalar", ve bu düdük bazen stratejik veri olabilir.

Ama bu durumdan korkmayalım, çünkü sıradan bir insan olarak konuşmalarımız genellikle “yemekte ne yiyeceğiz, köpeği yürüyüşe çıkardın mı?”tarzı olduğundan, bu ajanların ilgisini çekmiyoruz. Tabii, eğer aranızda gizli ajanlar ya da devlet sırları paylaşanlar yoksa...

Sonuç olarak, uydu telefon sistemlerinin güvenliği, *şifreleme sistemleri* ile sağlanmaya çalışılsa da, bu telefonların operatörlerinin kimde olduğuna bakarsak, stratejik verilere erişim riski var mı? Ne yazık ki evet. Hem ABD hem de BAE, operatör sahibi olarak bir nevi gökyüzünden bakıyor diyebiliriz.

Kaynaklar

  1. Edward Snowden. (2019). Permanent Record. ISBN: 9781250237231. Yayınevi: Macmillan. sf: 352.
  2. Jeffrey A. Cichonski, et al. Guide To Lte Security. Alındığı Tarih: 5 Ekim 2024. Alındığı Yer: NIST doi: 10.6028/NIST.SP.800-187. | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close