Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Utandığımızda neden yüzümüz kızarıyor? Gerildiğimizde kalbimiz nasıl daha hızlı atabiliyor?

204 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mert Karagözoğlu
Çevirmen

Beynimizin vücudumuzu kontrol ettiği ve bu çerçevede hislerimize duyarlı olduğunu düşünmek başta zor gibi gelebilir. Ancak bu kontrol beynin temel fonksiyonlarından biridir ve bizi tehlike potansiyeli bulunan bir durumdan, hayvandan veya insandan kaçmaya veya bu tehlikelere karşı savaşmaya hazırlar. Beynimizin dört temel fonksiyonu vardır:

  1. Algılamak (duyu organlarınız)
  2. Kasları hareket ettirmek
  3. Düşünmek veya hissetmek
  4. Hayatta kalmak için gerekli nefes alma ve kalp atışı gibi unsurları kontrol etmek.

Hayati fonksiyonlar, sırasıyla iç organları uyaran ya da gevşeten, karşıt beyin sistemlerindeki, sempatik ve parasempatik sinir sistemlerindeki aktivite dengesi ile sağlanır. "Savaş veya kaç" ve "dinlen ve sindir" sistemleri olarak da adlandırılan bu sistemlerdeki faaliyet dengesi, duygular ve çevresel zorunluluklarla yönetilir.

Sinirlendiğimizde ya da utandığımızda sempatik sinir sistemi devreye girer ve vücudumuzda göz bebeklerinin büyümesi, kalbin daha hızlı atması ve daha hızlı nefes alma, tüylerin diken diken olması, terleme, adrenalin ve noradrenalin hormonlarının böbrek üstü bezinden dolaşıma salınması gibi tepkileri ortaya çıkarır.

Tüm Reklamları Kapat

Peki siz pancar gibi kızarır mısınız, yoksa hayalet gibi bembeyaz mı olursunuz? Aşırı korku veya öfke sırasında büyük miktarda adrenalin ve noradrenalin salgılanması nedeniyle ciltteki kan damarları daralır. Buna karşın hafif ila orta derecede sempatik aktivasyon, yine adrenalin salgılanmasına sebep olarak yüzdeki kan damarlarının genişlemesini sağlar. Bir kişinin utanç veya korku algısının sempatik tepki kapsamında nasıl derecelendirildiği (yani salgılanan adrenalinin miktarı) tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla beraber kalbimizin daha hızlı atması, kızarmamız vb. korku veya utanç duygumuzun önemli unsurlarıdır; sempatik işlev bozukluğu yaşayan bireyler genellikle duyguları işlev bozukluğu yaşamadan önce hissettikleri kadar kadar yoğun "hissedemediklerini" ifade ederler.[1]

Kaynaklar

  1. S. Glickstein. Why Do Your Cheeks Turn Red When You Get Embarrassed? How Come When We Get Nervous Our Heart Feels Like It’s Beating Faster?. Alındığı Tarih: 16 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hakk Yolunda
Hakk Yolunda
4,346 UP
Bilime göre
Orijinal Soru: Utanınca neden kızarırız, bunun biyolojik açıklaması nedir?

Yüzümüzde bulunan damarlar da adrenalin sayeside daralan damarların aksine genişlemektedir; bu, yüzümüze gelecek olan daha fazla kan ve yüz rengimizin önce pembeleşmesi ardından kızarması demektir.

Utanmak, güdüsel bir şeydir.

İyi günler 💙🌹

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Ünal Özmen. Ayıp Ve Utanma,Yasa Ve Etik. (16 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2023. Alındığı Yer: Birgün | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close