Evren her noktasından genişlediği için iki cisim arasındaki mesafeye bağlı olarak genişleme evrenin her noktasında meydana geldiğinden ışık hızı belirli bir mesafeden sonra asılmış oluyor. Uzun mesafelerde ise genişleme hızı böylece ışık hızının kat kat daha fazlasına çıkabilir.
Bunu anlamak için iki cismin arasında diyelim ki 100 birimsel nokta var. Bu her birim bir an sonra çoğalıyor. ( Genişleme denilen şey evrenin dokusunu oluşturan vakumun enerjisinin artmasıdır. Bu nedenle çok rahatça burada çoğalma anolojisi kurabiliriz) Yani 100 birim bir an sonra (her bir birim ikiye çoğalınca) 200 birim olur. Bu şekilde uzun mesafelerde ise çoğalma hızı (mesafeye bağlı olarak )çok çok artmış olur. İşte evrenin genişleme hızının ışık hızını aşamasının temel sebebi de budur.
Unutmayın ki evrenin genişleme hızı ışık hızını mesafeye göre değilde noktasal olarak aşsaydı şuan gördüğümüz (genişleme nedeniyle bizden uzaklaşan) bir çok yıldız ışığı da bize ulaşamaz ve onları da hiç bir zaman göremezdik. [1]
Kaynaklar
- B. Greene. (2010). Evrenin Dokusu. ISBN: 9789754035476. Yayınevi: TÜBİTAK.