Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 16 Haziran 2023 2 Cevap
2

Türklerin İslamiyet’i Kabulü ve İlk Türk İslam Devletleri nedir?

YKS'de bu konudan 1 net var, yardım eder misiniz?
12,763 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Abdurrahman Aygün
Tarih konusunda önemli bilgilerim var 17 Haziran 2023

• Türklerin ilk defa Müslüman Araplarla münasebeti 7. asırda başlamıştır. İslâm dünyası ile Türklerin arasındaki münasebetler Halife Ömer zamanında (634-644), İrmîniye ve Azerbaycan’ın İslâm orduları tarafından fethedilmesi üzerine askerî çatışma şeklinde başlamış. Daha sonraları ise ticari şekilde devam etmiştir.[1]

• İslamiyeti ilk kabul eden Türk devleti genellikle Karahanlılar olarak bilinir fakat bu konuda farklı görüşler var.Kimi tarihçi ilk Müslüman Türk devletini Karahanlılar, kimi tarihçiler ise İdil Bulgarları olarak kabul eder. Net olan bilgi Orta Asya'da kurulan ilk Müslüman Türk devleti Karahanlılar Devletidir.

• İlk Türk İslam devletleri şunlardır;

Tüm Reklamları Kapat

-Karahanlılar Devleti: 840 yılında Bilge Kül Kadir Han tarafından kurulmuştur. (1041-42) yılları arasında Batı Karahanlı ve Doğu Karahanlı devleti olarak ikiye bölünmüştür. Batı Karahanlı Devleti Harzemşahlar tarafından 1212 yılında yıkılmıştır. Doğu Karahanlı Devleti ise Karahitaylar tarafından 1211 yılında yıkılmıştır.

-İdil Bulgarlar Devleti: Devlet, X. yüzyılda kurulmuş XV. yüzyılda yıkılmıştır. 922 yılında İslamiyeti kabul etmiştir.

• Gazneliler Devleti: Devlet, 963 yılında Alp Tegin tarafından Gazne şehrinde kurulmuştur. 1186 yılında Gurlular tarafından yıkılmıştır.

• Büyük Selçuklu Devleti: Devlet, 1040 yılında Tuğrul Bey tarafından kurulmuştur. 1157 yılında Oğuzlar ve Harzemşahlar tarafından yıkılmıştır.

1,142 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ahmet Taşağıl. Tdv İslâm Ansiklopedisi. Alındığı Tarih: 17 Haziran 2023. Alındığı Yer: TDV İslâm Ansiklopedisi | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ertuğrul Genç
Araştırmacı 16 Haziran 2023

Türklerin İslamiyet’i Kabulü ve İlk Türk İslam Devletleri, Türklerin farklı dinlere mensup oldukları dönemden sonra Müslüman Araplarla temas etmeye başladıkları ve İslam dinini benimsedikleri dönemi kapsar. Türklerin Müslümanlarla ilk teması 624 yılında Nihavend Savaşı’yla olmuştur. Emeviler döneminde Türkler, İslam ordularında yer almış ancak Emevilerin Arap olmayanlara uyguladığı ırkçı politika nedeniyle İslamiyet’e geçişleri gecikmiştir. Abbasiler döneminde ise Türkler, Abbasileri destekleyerek Emevileri yıkmış ve Abbasilerin iktidarını sağlamıştır.

İslamiyet’i kabul eden ilk Türk devleti Karahanlılar Devleti’dir. 840 yılında Karluk, Yağma ve Çiğil gibi Türk boylarının bir araya gelmesiyle Doğu Türkistan’da kurulan Karahanlılar Devleti, 932 yılında İslamiyet’i resmi din olarak kabul etmiştir. Karahanlılar Devleti, Türk-İslam kültürünün temelini atmış, ilk posta teşkilatını kurmuş, burslu eğitim sistemini başlatmış ve Uygur alfabesini kullanmıştır.

Karahanlılar Devleti’nden sonra kurulan diğer önemli Türk-İslam devletleri şunlardır:

Tüm Reklamları Kapat

-Gazneliler Devleti (963-1187): Alp Tigin tarafından Afganistan’ın Gazne şehrinde kurulmuştur. Gazneli Mahmut döneminde Hindistan’a 17 sefer düzenleyerek İslamiyet’i yaymış ve Abbasi halifesini kurtararak “sultan” ünvanı almıştır.

-Büyük Selçuklu Devleti (1038-1157): Oğuzların Kınık boyu tarafından kurulmuştur. Tuğrul Bey döneminde Nişabur şehrinde hutbe okutup para bastırarak devletin kuruluşunu ilan etmiştir. Alparslan döneminde Malazgirt Muharebesi’ni kazanarak Anadolu’nun kapılarını Türklere açmıştır.

-Harzemşahlar Devleti (1097-1230): Büyük Selçuklu Devleti’nin Harzem bölgesindeki valisi olan Anuştekin tarafından kurulmuştur. Harzemşah Muhammed döneminde bağımsızlığını ilan etmiştir. Ancak Moğol istilası sonucu yıkılmıştır.

Bu devletler, Türk-İslam medeniyetinin gelişmesine katkı sağlamış, siyasi, kültürel ve ekonomik açılardan önemli eserler ortaya koymuşlardır.

1,642 görüntülenme
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close