Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Abdülsamet Urtekin
Üye 16 Temmuz 1 Cevap
2

Türklerin ilk sahneye çıkışı hangi tarihte olmuştur ve ilk alfabesi ne zaman teşekkül etmiştir?

251 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Aydoğdu
Tarih ve Araştıma Mezunu 1 ay önce

Türkler’in tarih boyunca çeşitli alfabeleri olmuştur, Türkler’in tarih sahnesine çıkışları bir çok tarihçinin ön görümüyle MÖ 30. yüzyıl ila MS 6. yüzyıl Urheimat ve Sprachbund ayrışmasına kadar olan süre içerisinde ortaya çıktıklarını ön görmektedirler. Ön-Türkler (Proto-Türkler) hakkında çoğunlukla bu kavram kullanılmıştır. Ön-Türkler dediğimiz kavram Türkçe konuşan toplulukların atasını kapsayan tanımdır. Şu an için kesin olmamak ile birlikte Türkler’in tarih sahenesine MÖ 5000 ile 4000 yılları ve daha da geçmiş tarihler arasında olduğuda düşünülmektedir.

Tarihi kaynaklar ve arkeolojik kazılarda Ön-Türkler’in kullandığı alfebeleri ile ilgili yazılı bir kaynak bulunmamıştır zira Ön-Türkler göçebe halde yaşayan çarpık topluluklardan ve gruplardan oluştukları için günümüze dair yazılı metinleri olmamıştır. Çoğunlukla göç ettikleri yerlere çeşitli oyma ve resimler ile Göktürk Yazıtlarında bulunan birkaç yazıttaki izlerin birbirine birebir benzediği görülmektedir. Türk Dil Tarihi araştırmacılarının araştırmalarına göre Türkler’in ilk alfabesi’nin harflerden ziyade betimleyici izlerden oluşan taş ve kayalara oyulan, anıt mezar taşlarına çizilen yüz simalarından simgeler olduğunu araştırmalarının sonunda ulaşmışlardır. Çin topraklarının kuzeyinde yerleşmeye başlayan türk topluluklarının kullandıkları diller Antik Çin dillerine benzerlik göstersede çoğunlukla çince ile harmanlanmış runik alfebelerinden oluşmaktaydı. Zamanla MÖ. 220 yılında Hiung-nu (Büyük Hun İmpratorluğu)’nun tarih sahnesine girmesi ile birlikte ilk resmi türkçe dili olan Hiung-nu dili ortaya çıkmıştır. Runik alfebesini benimseyen tamgalar ile (Göktürk alfabesinde olduğu gibi) her runik işaretinin belirli anlam ve ifadeleri vardı. Türkçe dili zamanla gelişirek ve ayrışarak runik alfebeside değişmiş yerini Göktürk Devleti kurulunca Orhun Alfabelerine bırakmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. A. V. Gabain, et al. (1959). Eski Türkçe’nin Yazı Dili. Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten, sf: 311-329. | Arşiv Bağlantısı
  2. E. Öğretmeni. Runik Alfabe. (4 Ağustos 2013). Alındığı Tarih: 19 Kasım 2024. Alındığı Yer: Türk Dili ve Edebiyatı | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close