Bir yüksek lisans tez çalışmasında 29/06/2009-31/03/2010 tarihleri arasında ülkemizin bir ilinde tüketime sunulan 15 farklı baharat materyalinin mikrobiyolojik kalitesi araştırılıyor. Toplam 207 baharat örneği toplam mezofilik aerobik bakteri,koliform bakteri, E. coli, S. aureus, B. cereus, C. perfringens, maya-küf sayıları ve Salmonella spp. varlığı açısından değerlendiriliyor. İncelenen baharatlar: Nane,karabiber, safran, köri, acı toz biber, rezene, hindistancevizi, kişniş, sumak, susam, kimyon, tarçın, isot biber, kekik ve pul biber.
Sonuçlara göre maalesef baharat örneklerinin çoğu mikrobiyolojik açıdan kabul edilen sınırların üzerinde bakteri bulunduruyor. Hatta bir susam örneğinde Salmonella'ya rastlanıyor.
Toplam 129 örnekte (Örneklerin %62.32'si) küf tespit ediliyor.
Bu durumun halk sağlığı açısından tehdir oluşturduğu, özellikle de immun sistemi baskılanmış kişiler tarafından bu baharatların tüketilmesi ile enfeksiyon ve intoksikasyonların oluşabileceği tehlikesi bulunduğu nootu düşülüyor.
Kaynaklar
- A. Eren. (Yüksek Lisans Tezi, 2010). ... İlinde Tüketime Sunulan Bazi Baharatlarin Mikrobiyolojik Kalitesinin Araştirilmasi.