Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Seher Türk
Seher Türk
1,609 UP
Üye
0

Türkiye'de Rönesans ve reform gerçekleşti mi?

Merak ediyorum neden Rönesans ve Reform bizde olmadi?
678 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Sosyal Bilgiler öğretmeniyim. ayrıca tarih bölümünü bitirdim

Sorunuzun cevabını öncelikle kısa bir şekilde cevaplayım, hayır. Türkiye değil Türk Toplumlarında geçmişten günümüze Rönesans ve Reform gibi devrimsel hareketler yaşanmamıştır. (Karahanlılar ve Selçuklular da bazen bilimsel anlamda büyük alimler yetişse de oldukça sınırlı kalmıştır)

Bunun nedeni Türklerin büyük ölçüde şehir hayatını benimsememiş olmasıdır. Arkadaşlar, bu bir hakaret veya kötüleme değildir, ancak biz Türkler köylü bir milletiz. Bugün bile baktığımızda dedemizin çoğu köylerde doğmuş hatta oralarda büyümüştür. Bu yüzden de Türkiye de entellektüellik bence yok denecek kadar azdır, İlber hocaya göre ise yoktur.

Rönesansın yaşanması için Tüccar sınıfının oluşması gerekmektedir. Çünkü günümüz sistemleri de dahil olmak üzere en zengin sınıf her zaman tüccarlar olmuştur. Ancak Türkiye Cumhuriyeti kurulana kadar ticaretle uğraşan (ufak esnaf ve zanaatkâr hariç) sınıf neredeyse hiç bir zaman Türklerden oluşmamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Buna bağlı oluşmayan rekabet piyasası ( geçmiş dönemlerde şirketler yerine ülkeler arasında) Türkleri doğrudan etkilemeyecektir.

Tüccar sınıfının getirilerinden biri de hemen oluşmasa da eğer varlığını sürdürürlerse 4. Kuşaktan sonra kişilerin entellektüel olmaya başlamasıdır. Bu kişiler sanata, kültüre, bilime değer verir ve desteklerler. Bu da bir çok bilimi ve bilgiyi ister istemez öğrenmelerine, dünyalarının gelişmesine sebep olur.

[Tabi bizde birazcık vurdum duymazlık da vardır. Hiç bir yerde lahiti duvar malzemesi olarak kullanıldığını duymazsınız. Bizim memleket hariç :)]

Bu durumu aslında en iyi şehirlerde anlarız. Avrupanın her şehri olmasa da kültürek şehirlerine baktığınızda oldukça düzenli bir kentleşme vardır. Eski yapılarda bile.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak Türkiye ye baktığınızda, bütün metrapol hatta şehirlerde düzenli bir şehirleşme göremezsiniz. Korkunç derecede çarpıktır. Özellikle bu durum İstanbul da geçerlidir. Ancak eski İstanbul bile çarpıktır.

Arkadaşlar şunu kabullenmemiz lazım biz Türkiye olarak 80 lerden sonra şehirlere gitmeye başlıyoruz. Ondan önce genellikle köylerde yaşayan bir milletiz. Bunun en bariz örneği de köy enstitüleridir. Atatürk döneminde kurulan bu eğitim kurumlarının temel amacı köydeki gençlerin cahil kalmaması olmakla birlikte aslında onları köyde tutmaktır. Onlara modern tarım ve hayvancılık yaparak köyde kalmaları sağlanır. Ve parlak çocukların elinden tutar, şehire getirir ve alim veya sanatçı çıkarmaya çalışırlar. Temel sistem aslında budur. Ama verilen eğitim programı ve öğretmenlerin idealistliğine şapka çıkartılır... İşi erbabına yaptırmaktan kaynaklı sanırım :)

Tüccar sınıfının Türklerde gelişmemesinin bir nedeni ise İslamiyettir. İslamiyet aslında ticareti destekliyor gibi gözükse de kösteklemiştir. Çünkü tüccarlar sömürgeyi severler. Ama islamiyet buna izin vermez. Bu gün bile aslında düşündüğümüzde hemen hepimiz, bütün insanlık tüccarlar tarafından ciddi şekilde sömürülüyoruz.

Diğer konu ise yine islamiyetle ilgili faizin yasağıdır. Faiz olmayan bir ülkede veya dinde ticaret tam anlamıyla gelişmez. Hristiyanlarda da bu durum yasaktır. Ancak kendilerine güzel bahane bulmuşlardır. Faiz değil kira :)

Aynı durum Yahudiler için geçerli değil. Adamlar 17.yy dan beri resmi olarak bankerler. Ki daha öncesi de var buna itiraz etmezler. Tüm bunların serbest olduğu bir yerde para bolluğu yaşanırken haliyle parayı harcayacak yer arıyorlar. Bu da mimari ve sanatla başlıyor. Daha sonra rekabetle alakalı da olsa bilime kayıyor. Haliyle tüm bunlar avrupada yaşanıyor.

Tabi tüm bunlara ilaveten şu ayrıntı da oldukça önemli. Neden eskiden anadolu medeniyetin merkezi iken sonra avrupa oluyor sorusu çıkıyor. Burda da devreye biz Türkler giriyoruz. Biz Türkler bozkırın sert yaşamına alışkın, disiplinli ve savaşçı bir milletiz.

Ancak denizci değiliz. Dünyamız çok büyük değil. Gemiciler kadar yer gezmiyoruz. Avrupalılar ise denizci. Uzak diyarlara gidiyor ve oradan mal getiriyorlar. Ancak bizim ilk denizcimizin ismi bile belli Çaka bey. Yani aslında avrupaya göre çok yeniyiz denizde.

Aslında geri kalmamızda normal ve bu zamanlarda böyle sıkıntılar da beni şaşırtmıyor.

Dediğim gibi 80 lerden sonra şehir gördük. Rekabet piyasası ve özel sektörde daha çok ama çok yeniyiz dünyaya göre. Öğreniceğiz. Ama zaman alıcak :)

Ve ilerleyeceğiz, ama tıpkı avrupa gibi bedel ödeyeceğiz...

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bu anlattıklarıma tek tek kaynak yazamam. Yazıcaksam da Sosyal Bilgiler öğretmenliği 2017 programı yazabilirim. Orda aldığımız tarih ve sosyoloji derslerinin yanı sıra bilim teknoloji ve sosyal değişme derslerinde bunları tek tek işledik ve sunumlarla destekledik. Ancak en iyi kaynakları sizlere sunayım ve okumanızı tavsiye edeyim.

İyi ve sağlıklı günler..

150 görüntülenme

Kaynaklar

  1. İlber Ortaylı. (2021). Türklerin Tarihi: Orta Asya'nın Bozkırlarından Avrupa'nın Kapılarına: Orta Asya'nın Bozkırlarından Avrupa'nın Kapılarına. Yayınevi: Timaş.
  2. İlber Ortaylı. (2021). Avrupa Ve Biz. Yayınevi: İş Bankası kültür yayınları.
  3. John Merriman. (2021). Rönesans'tan Bugüne Modern Avrupa Tarihi. Yayınevi: Say.
  4. Halil İnalcık. (2021). Osmanlı Ve Avrupa. Yayınevi: Kronik.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close