Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 26 Mayıs 1 Cevap
1

Türkiye hangi ideolojiye sahip?

259 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Akif
Mehmet Akif
22K UP
Araştırmacı ve konu hakkında bilgi sahibi 27 Mayıs

Türkiye Cumhuriyeti, Anayasası'nda belirtildiği üzere ve tanımı gereği;

Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

-T.C. Anayasası Madde 2 [1]

Tüm Reklamları Kapat

Başlangıç kısmında da geçen şekilde;

"Türk Vatanı ve Milletinin ebedi varlığını ve Yüce Türk Devletinin bölünmez bütünlüğünü belirleyen bu Anayasa, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, ölümsüz önder ve eşsiz kahraman Atatürk’ün belirlediği milliyetçilik anlayışı ve onun inkılap ve ilkeleri doğrultusunda..." [1]

Bu ifadeler ve Anayasa'nın geri kalan başlangıç kısmı metninden de anlaşılacağı üzere Türkiye Cumhuriyeti kurucu ve yönetici ideoloji olarak Atatürk ilke ve inkılaplarını T.C. Anayasası'nda belirttiği şekilde esas alır ve bunların korunmasını, uygulanmasını ilgili makamlar aracılığıyla devam ettirmek zorundadır. Kurucu ideoloji Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyeti kurarken halk ve muasır medeniyet seviyeleri için uygun olan, çağdaş, yenilikçi ve yenilenebilen, bilimsel, ilerici, hukuktan yana ve hukuku üstün tutan, laik ve demokratik ilkelerin bütünüdür. T.C. bu ilkeler üzerine kurulmuş ve yönetilmiştir. Esas olan bunlardır lakin bunlar o dönemde bir ideolojiye ait ilkeler değildir ve o dönemde ideolojiksel olarak sınıflandırılmazlar. Sonradan sınıflandırılma ile temelde Atatürkçülük ve/veya Kemalizm bunları kapsayan bir ideoloji olarak adlandırılmıştır. Bu kavramların da Atatürk'ün düşüncelerini birleştiren onları ideoloji haline getiren kavramlar olduğu söylenebilir. İki kavram da aynı kökten beslenmiş olup çıkış zamanları farkları ile ad değişikliği olmuştur. Kemalizm Milli Mücadele'nin başında itibaren oluşmuş iken Atatürkçülük, Atatürk'ün ölümünden sonra oluşmuş ve yine aynı fikirleri kapsayan gelişen, yenilenen fikirler bütünüdür. Bu fikirler ortak paydaya çıkmaktadırlar. İki adlandırma arasında fark oluşturmaya çalışan gruplar Atatürk kimliğini bölmeye ve ayrıştırmaya çalışmaktan öteye gitmemektedirler. (Ayrıca bakınız Kemalizm[2])

Anlayacağınız üzere devlet ideolojisi olarak söylenebilen tek ideoloji kurucu fikirler olan Atatürk'ün ilke ve inkılapları, Atatürkçülük/Kemalizm'dir. Ancak Atatürk'ün fikirleri salt olarak ideolojileştirmek ne kadar doğrudur, tartışmalı. Çünkü yapısı gereği Atatürk'ün fikirleri çağdaş ve bilime uygun olarak kendini yenilemektedir. Akılcıdır, birleştiricidir. Daima sabit kalmaz, kalamaz çünkü fikrin oluşturucusu böyle istememektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunların dışında dönem dönem uygulanan ideolojiler hükümetlerin uyguladıkları ideolojiler olarak hükümetler gibi geçici ve dönemsel ideolojilerdir. Hükümet ideolojileri devlet ideolojisinin önüne geçemez ve varlıkları gereği hükümet süreleri boyunca etkin olurlar. Bu ideolojilerde her zaman Atatürkçülük kümesi altında barınmak zorundadırlar.

Sonuç olarak bir ideoloji söylemek gerekirse Atatürkçülük/Kemalizm temelde de Atatürk'ün fikirleri, ilke ve inkılaplarıdır ancak bunlar daima modern, çağdaş kalmayı ve aklı ön plana almayı bir görev bilmektedir.

Anayasayı okumak için.

Kaynaklar

  1. T. C. İ. B. B. T. G. Müdürlüğü. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası. Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2024. Alındığı Yer: T. C. İçişleri Bakanlığı | Arşiv Bağlantısı
  2. Atatürk Ansiklopedisi. Kemalizm - Atatürk Ansiklopedisi. (16 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Atatürk Ansiklopedisi | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close