Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sercan Akçelik
Sercan Akçelik
1,872 UP
Üye
2

Türkiye cumhuriyeti ana yasasının 4. maddesi değiştirilemez mi?

Türkiye cumhuriyetinin şekli yönetim bicimi bayrağı marşı başkenti gibi özellikleri ilk 3 maddede yazıyor. Bu 3 maddeyi ise 4. madde koruyor peki bunları değiştirmek isteyen biri 4. maddeyi kaldırıp değiştire bilir ozaman neden böyle bir madde var?
188 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emre Adıyaman
Hukukçu

Öğretide genellikle iki tip yoruma rastlanıyor. Anayasanın lafzından hareket edenler dördüncü maddenin değiştirilerek değiştirme yasağının ortadan kaldırılabileceğini, kurucu iradenin bunu engellemediğini iddia ediyor. Öbür yandan Anayasanın gayesine göre yorum yapanlar dördüncü maddenin de değiştirilemeyeceğini, bunun yapılmasının kurucu iradenin amacına aykırı olduğunu ileri sürüyor.

Anayasa hukuku açısından anayasayı yapan iradeye kurucu irade, kurucu iradenin yaptığı anayasaya göre davranan iradeye ise kurulu irade denir. Kurucu irade genellikle devrim, ihtilal, darbe, savaş, işgal gibi hukuk dışı yollardan doğar. Bu yolların ardından kurulan irade ise meşruiyetini kurucu iradenin yapmış olduğu anayasadan alır. Meşruiyet kaynağı olması sebebiyle kurulu irade anayasa hukuku açısından kurucu iradenin dışına çıkmamalıdır.

Mukayeseli hukukta değiştirme yasağı öngören maddelerin kendisini de koruma altına alması nadir görülen bir durum. Hukuk tarihimizde de anayasalarımız böyle bir örneğe sahip değil. 1924 Anayasası m. 102/4 ve 1961 Anayasası m. 9 da devlet şeklinin cumhuriyet olduğunu belirten maddeyi değiştirmeyi yasaklıyor. Ancak bu maddeler de kendisini koruma altına almıyor. O halde lafzi yorum yapanlara göre bu maddeleri değiştirdikten sonra monarşiye geçmek mümkündü. Öbür yandan kurucu iradenin bunu arzuladığını söylemek pek doğru olmasa gerek.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak değiştirme yasağı öngören maddelerin kendisini de koruma altına almasını beklemek anayasa hukukunun genel mantığı içerisinde kabul edilebilir bir düşünce değil. Gerek uluslararası gerek ulusal benzerlerine bakıldığında değiştirme yasağı öngören maddelerin kendisini de koruma altına almasını beklemek, bunu yapmadığı takdirde değiştirme yasağının kaldırılabileceğini düşünmek doğru değil.

113 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Makale 1. (2 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Makale 2. (2 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close