Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Türkçeyi daha işlevli kullanmak için, daha iyi bir Türkçeye sahip olmak için ne yapmalıyız? Türkçe kelime haznemizi nasıl genişletiriz?

Hepmiz Türkçe konuşuyoruz ama aynı Türkçeyi konuştuğumuza emin değilim. Özellikle sosyal medyanın Türkçemizi kötü etkilediğini düşünüyorum. Bunun önüne geçmek için ne yapmalıyız? Bu soruya cevap verirken kaynak bir makale vesaire paylaşırsanız tabiki hoş olur ancak ben daha çok tecrübelerinizden ve tavsiyelerinizden yararlanmak istiyorum.
357 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci

Türkçeyi doğru kullanabilmenin ve kelime hazinemizi geliştirebilmenin tek bir yolu var; bolca kitap okumak. Kitaptan kastımız sadece ders kitapları değildir. Mevcut yerli ve yabancı edebi eserleri okumak akıcı ve zengin bir dile sahip olmanızı sağlarken, kelimeleri çok etkileyici ve vurgulu kullanma becerisine sahip olmak isterseniz şiir okumanızda da fayda var.

7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Rüzgar Rüzgar
Türkçe Öğretmeni Adayıyım

Türkçeyi daha etkili kullanabilmek için 4 temel dil becerisinin hepsini iyi şekilde geliştirmiş olman gerekir. Bu 4 temel dil becerisi anlama ve anlatma olarak iki kısma ayrılır, anlama kısmını dinleme ve okuma, anlatma kısmını konuşma ve yazma oluşturur. Bu becerileri bir arada geliştirmen önemlidir.

1-Okuma becerisini geliştirmen için bol bol okuman gerekir. Bu okumaların sadece hikaye/roman olmamalıdır -bunları ille okuyacağım diyorsan TDK'nin e-mağazasında Cumhuriyet dönemi yazarlarımızın orjinal eserleri var onları tavsiye ederim-. İlgi duyduğun alan ile ilgili bilimsel araştırma kitapları, makaleler sana çok yardımcı olacaktır. Divan şiirlerini okumanı da ayrıca tavsiye ederim.

* okumalarını çapraz okuma şekli ile yap

Tüm Reklamları Kapat

2- Dinleme becerisini geliştirmen için sesli kitap okumanı tavsiye ediyorum. Yüksek ses ile günlük 20-30 dakika kitap oku, mümkünse şiir kitapları olsun. Bol bol türkü dinle.

3- Konuşma becerini geliştirmek için kitap okumak ve iyi bir dinleyici olmak şarttır. Konuşma becerini geliştirmen için önerebileceğim bir kaynak var "Nejat Muallimoğlu - Bütün Yönleri İle Hitabet" bu kitabı sesli şekilde oku.[1]

4- Yazma becerisi, içlerinde en zor olan ama seni geliştirecek en önemli beceridir. Dolmadan, taşılmaz. İlk yazıların kötü olacaktır ama yazdıkça güzelleşecektir. Yazmaya nereden başlayacağını bilmiyorsan, gördüğün şeyleri yaz mesela odanı detaylı şekilde tanıt, dışarıda gördüğün manzarayı anlat, arkadaşların ile yaşadığın bir olayı anlat, bir hatıranı yaz, bu şekilde yazma becerin gelişecektir.

Dil bilincine sahip olmak için "Yağmur Tunalı, Mustafa Argunşah, Hayati Develi, Nihat Sami Banarlı, Ahmet Bican Ercilasun" gibi kişilerin yazılarını ve sohbetlerini de mutlaka dinle.

Kaynaklar

  1. Nejat Muallimoğlu. Nejat Muallimoğlu - Bütün Yönleri İle Hitabet. ISBN: 9786057488183. Yayınevi: LAKİN YAYINCILIK. sf: 896.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close