Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Tümör hücrelerinde telomer boyu değişir mi? Eğer değişiyorsa bu hücreler bu kadar hızlı bölünürken telomer boyları kısalıp da nasıl ölmüyorlar?

Eğer tümör etkeni telomeraz enzimini inhibe ediyorsa böylelikle telomerler kısalmıyorsa telomeraz enziminin normal bir canlıda inhibe edilip yaşam süresinin uzatılması mümkün müdür?
142 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Burak Bardakçı
Tıp fakültesi öğrencisi

Öncelikle şunları açıklığa kavuşturalım. Telomerler kromozomların tekrarlayan DNA dizlierini ve proteinler barındıran uç bölgeleridir. Telomeraz  enzimi ise telomerleri sentezler ve telomerlerin bakımlarını sağlarlar.  Kök hücreler ve kanser hücreleri gibi sürekli bölünen hücrelerde telomerazlar aktiftir(1). Ancak çoğu hücrede bu enzim çalışmaz, telomerler kritik bir seviyede kısaldığında hücreler bölünmeyi durduru ve  bu sebeple de yaşlanırız (tabi ki yaşlanmanın tek sebebi değildir.). Normal hücrelerin telomerlerinin her bölünmede kısalması ve belli bir uzunlukta durmasına Hayflick Limiti (fenomeni) denir (2).

Yani sorunun cevabı hayır tümör hürcrelerinde genellikle telomer boyu değişmez ve bu onlara sonsuz bölünme yeteneği sağlar. Bu hücreler bu kadar hızlı bölünürken bunların kısalmamasının sebebi ise telomeraz enzimidir.Şunu da belirtmeliyim ki  nasıl ki bir hücrenin bölünme hızı ne kadar çok olursa olsun ile DNA'sının kopyalanması asla bu hızın gerisinde kalmaz ve DNA'sı kısalmaz (bölünme işlemi kromozomların tamamının kopyalandığı kontrol edilip doğrulanmadığı sürece ilerlemez) aynı şekilde eğer bir hücrede telomeraz enzimi aktifse bu hücrenin de bölünmesi kromozomlarınun ucundaki telomerlerin boyları gereken uzunluğa tamamlanmadan başlamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Telomerlerin Yaşlanma Ve Kanserle İlişkisi. (30 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Hayflick Limiti. (30 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Telomeraz. (30 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ab Yıldırım
Ab Yıldırım
2,778 UP
bilimsever

Tümörlü hücrelerde de diğer hücrelerdeki gibi telomer boyları kısalır ve sonunda hücre ölür. Tümörün kötü olmasının sebebi de budur. Hücreler kontrolsüzce telomerlerini kısaltıp ölürler. Konuyla ilgili Evrim Ağacı'ndan bir videoyu paylaşıyorum. Sorunuzun cevabı da videoda verilmiş.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Neden Ölmüyoruz?. (30 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close