Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cloxin Cloxin
Üye 9 Kasım 1 Cevap
1

Tüm herşey meteorlar ile başladıysa dünyayı ıskalayan ya da başka yönlere savrulan aynı meteorlar başka bir gezegene çarpıp hayat başlatmış olamaz mı?

ayrıca bu meteorların nereden geldiği hakkında ne söyleyebiliriz?
239 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 9 Kasım

MANTIK,MATEMATİK,FİZİK…

Mantık (eseme) bir kılavuzdur. Bu kılavuza matematik (muhakeme) eşlik ettiğinde mantık yol almaya başlar. Çıktığı yolun sonuna varışı ancak Fizik (doğa bilimi) ile ve düşünülüp ölçülebilenin sınanması neticesinde mümkündür.

Bu bizi bilimin 5 N 1 K’sına götürür ki; her şey için geçerlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu minvalde ele aldığımızda, hem dünyadaki her şeyin sebebi meteorlar değil hem de öyle var saysak bile aynı meteorların her yerde aynı sonuçlara yol açmasının temel koşulu sadece onlara bağlı değil.

Zaman, mekan, koşullar, süreç ve nice etken bir yerde yaşamı var eder iken başka bir yerde ve sadece tek bir ölçütün farklı olması ile yok da edebilir.

Meteorlar; ya prematüre ( erken-gelişimini tamamlamadan doğan) gezegenimsilerin (asteroit) ya da ömrü tükenen gök cisimlerinin, evrende gezgin mezar taşlarıdır ve bir gök cisminin atmosferine girişi ile bu ismi kazanır…

Bunların, gezegenimiz misali başka gezegenlerde de hayatı ( Taşıdıkları eser miktarda suya bağlı olarak) başlatmış olmaları sadece kendilerine bağlı bir süreç değildir. O gezegenin fiziksel yapısı, kimyasal alaşımı, yaşı, boyutları, dönüş yörüngesi ve hızı, en yakın yıldıza mesafesi ve diğer gök cisimleri ile etkileşimi vb. bir çok süreç bunda etkendir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenle de ilgili gezegenin bu verilerine sahip olduğumuzda, o gezegende de hayatın (bildiğimiz tanımı ve anlamı ile sınırlı olmak üzere) başlayıp başlayamayacağı, başlamış ise sürüp süremediği, başlamamış ise başlayıp başlamayacağı hakkında fikir yürütebiliriz. Kesin bir veriyi ise ancak yüzeyine inerek veya bir şeyleri indirerek öğrenebiliriz.

Bu kategoride ve galaksimiz içinde buna aday nice gezegen ve uydusu var. Bu gezegenlerde hayatın filizlenmiş olması ihtimal dahilinde. Ancak net bir bilgimiz yok.

(Not: Bu minvalde yapılan bilim-kurgu filmlerinde geçen çoğu gezegen ve uydu; Alfa Centauri, Europa vb. gibi )

Kaynaklar

  1. National Geographic. (Belgesel, 2024). Dünya; Bir Gezegenin Öyküsü (Earth; Making Of A Planet).
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close