MANTIK,MATEMATİK,FİZİK…
Mantık (eseme) bir kılavuzdur. Bu kılavuza matematik (muhakeme) eşlik ettiğinde mantık yol almaya başlar. Çıktığı yolun sonuna varışı ancak Fizik (doğa bilimi) ile ve düşünülüp ölçülebilenin sınanması neticesinde mümkündür.
Bu bizi bilimin 5 N 1 K’sına götürür ki; her şey için geçerlidir.
Bu minvalde ele aldığımızda, hem dünyadaki her şeyin sebebi meteorlar değil hem de öyle var saysak bile aynı meteorların her yerde aynı sonuçlara yol açmasının temel koşulu sadece onlara bağlı değil.
Zaman, mekan, koşullar, süreç ve nice etken bir yerde yaşamı var eder iken başka bir yerde ve sadece tek bir ölçütün farklı olması ile yok da edebilir.
Meteorlar; ya prematüre ( erken-gelişimini tamamlamadan doğan) gezegenimsilerin (asteroit) ya da ömrü tükenen gök cisimlerinin, evrende gezgin mezar taşlarıdır ve bir gök cisminin atmosferine girişi ile bu ismi kazanır…
Bunların, gezegenimiz misali başka gezegenlerde de hayatı ( Taşıdıkları eser miktarda suya bağlı olarak) başlatmış olmaları sadece kendilerine bağlı bir süreç değildir. O gezegenin fiziksel yapısı, kimyasal alaşımı, yaşı, boyutları, dönüş yörüngesi ve hızı, en yakın yıldıza mesafesi ve diğer gök cisimleri ile etkileşimi vb. bir çok süreç bunda etkendir.
Bu nedenle de ilgili gezegenin bu verilerine sahip olduğumuzda, o gezegende de hayatın (bildiğimiz tanımı ve anlamı ile sınırlı olmak üzere) başlayıp başlayamayacağı, başlamış ise sürüp süremediği, başlamamış ise başlayıp başlamayacağı hakkında fikir yürütebiliriz. Kesin bir veriyi ise ancak yüzeyine inerek veya bir şeyleri indirerek öğrenebiliriz.
Bu kategoride ve galaksimiz içinde buna aday nice gezegen ve uydusu var. Bu gezegenlerde hayatın filizlenmiş olması ihtimal dahilinde. Ancak net bir bilgimiz yok.
(Not: Bu minvalde yapılan bilim-kurgu filmlerinde geçen çoğu gezegen ve uydu; Alfa Centauri, Europa vb. gibi )
Kaynaklar
- National Geographic. (Belgesel, 2024). Dünya; Bir Gezegenin Öyküsü (Earth; Making Of A Planet).