Güneş Sistemi'mizde Venüs kendi ekseni etrafında ters dönmektedir, Uranüs ise %98 civarında tamamen yana yatmış şekilde kendi ekseni etrafında dönüyor.
Sistemin kendine has pek çok tuhaflığı var. Örneğin; bizden çok daha küçük yıldızların, hatta kırmızı cücelerin bile dev karasal gezegenleri varken, bizde yok. Bir diğer tuhaflık, dört karasal gezegen küçükten büyüğe sıralanması gerekirken Mars'ın çok daha büyük olması beklenir, fakat Dünya'nın 1/3 büyüklüğünde. Üstelik Mars ilk üç gezegenden 80-100 milyon yıl kadar daha yaşlı.
Bu durum; ilk üç karasal gezegenin yörünge seviyesinde, oluşum aşamasında kaotik bir sürecin yaşandığını gösteriyor. Yani Merkür, Venüs ve Dünya ikincil oluşum gezegenler gibi duruyor. Bu kaotik süreçte muhtemelen ilk oluşanlar dev karasal gezegenlerdi, fakat bunlar birbirlerinin yörüngelerini bozmuş veya kendinden daha ufak yeni oluşum aşamasındaki gezegenler ile çarpışmış olabilir. Bu kaotik ortamda, Venüs tam bilinmeyen bir nedenle kendi ekseni etrafında ters dönmeye başlamış.
Mars ise Jüpiter'in etkisinde kaldığından yeterli malzeme toplayamamış ve daha küçük boyutlarda oluşmuş gibi duruyor. Fakat kaotik oluşumdan etkilenmediği için ikincil bir oluşum gezegeni değil ve o nedenle ilk üç gezegenden daha yaşlı.
Uranüs'ün durumu çok tuhaf, %98 eğimin büyük bir buz devinin çarpışması sonucu olduğu düşünülüyor, uydularda bu çarpışmanın neticesinde ortaya çıkmış olmalı, aksi halde onlarda aynı eğim açısında yörüngede olamazlardı.
Sorunuzun son kısmına gelirsek; Dünya ve diğer gezegenler kaotik bir ortamda değil, o nedenle sıra dışı durumların olmasını beklememek gerekir. Yani, Dünya kendi ekseni etrafında ters dönmez.[1]
Kaynaklar
- S. Kış. Güneş Ve Güneş Sistemi'nin Oluşumu • Kozmik Anafor. (20 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 2 Haziran 2023. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı