Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Ali
Üye
1

Topraktaki elementler neden insanlarla aynı?

2,807 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Öncelikle soru içerisindeki "Topraktaki elementler insanlarla aynıdır." önermesi doğru mu, ona bakalım.

İnsan vücudundaki en yaygın 10 element ve bulunma sıklıkları:[1]

Tüm Reklamları Kapat

  1. Oksijen (%65)
  2. Karbon (%18)
  3. Hidrojen (%10)
  4. Azot (%3)
  5. Kalsiyum (%1.4)
  6. Fosfor (%1.1)
  7. Sülfür (%0.25)
  8. Potasyum (%0.20)
  9. Sodyum (%0.15)
  10. Klor (%0.15)

Yerkabuğundaki en yaygın 10 element ve bulunma sıklıkları:[2]

  1. Oksijen (%46)
  2. Silikon (%27)
  3. Alüminyum (%8)
  4. Demir (%5)
  5. Kalsiyum (%3.6)
  6. Sodyum (%2.8)
  7. Potasyum (%2.6)
  8. Magnezyum (%2.1)
  9. Titanyum (%0.4)
  10. Hidrojen (%0.1)

Görebileceğiniz gibi ne elementler aynı ne de miktarları... Peki, direkt "toprağa" bakalım.

Tüm Reklamları Kapat

Topraktaki en yaygın 10 element ve bulunma sıklıkları:[3]

  1. Silisyum (330.000 mg/kg)
  2. Alüminyum (71.300 mg/kg)
  3. Demir (38.000 mg/kg)
  4. Kalsiyum (13.700 mg/kg
  5. Potasyum (13.600 mg/kg)
  6. Sodyum (6.300 mg/kg)
  7. Magnezyum (6.300 mg/kg)
  8. Titanyum (4.600 mg/kg)
  9. Azot (1.000 mg/kg)
  10. Manganez (850 mg/kg)

Toprak ölçümlerinde karbon, oksijen ve hidrojen elementlerini doğru tespit etmek çok zor; eğer onlar olsaydı muhtemelen ilk üçte onlar olurdu. Ama geri kalanları da görebilmeniz için, en yaygın bulunan elementleri listeledim.

Görebileceğiniz gibi, yerkabuğunun en üst katmanındaki toprağa odaklanacak olursak benzerlikleri azıcık da olsa artırmak mümkün, çünkü en nihayetinde yaşam o katmanda doğup ölüyor ve canlıların vücudundakiler toprağa, toprağın içindekiler özellikle de bitkiler aracılığıyla canlılara karışıyor. Ama yine de arada belirgin bir fark var. Mesela, aşağıdaki grafikte, toprağı oluşturan 4 ana unsuru ve oranlarını görüyoruz:

Toprağı oluşturan ana unsurlar.
Toprağı oluşturan ana unsurlar.
Lumen Learning

Görebileceğiniz gibi %45'i inorganik malzeme, %25'i su, %25'i hava, %5'i organik malzeme (mikroorganizmalar ve makroorganizmalar). İnsanın ise %70 civarı su mesela...

Ama belli açılardan zorlanarak, toprak ile insan arasında benzerlikler bulmak çok da zor değil. En nihayetinde belli başlı örtüşmeler olması normal, Dünya da canlılık da aynı yıldız tozlarından geliyor. İnsan, Dünya'da evrimleşen canlılığın soy hatlarından evrimleşti, dolayısıyla onlarla birebir aynı evrimsel tarihi paylaşıyor. Dünya ölü bir gezegen olmadığı için, toprağı da üzerinde yaşayan canlıları daha çok yansıtıyor.

Ayrıca unutmayın, en nihayetinde 118 element var, bunların 15-20 tanesi haricindekiler nadir bulunan elementler. Dolayısıyla hammaddenin belli bir miktarda benzer olması oldukça normal.

490 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Composition Of The Human Body. (16 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 16 Kasım 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Abundance Of Elements In Earth's Crust. (16 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 16 Kasım 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. V. Alekseenko, et al. (2014). The Abundances Of Chemical Elements In Urban Soils. Journal of Geochemical Exploration. doi: 10.1016/j.gexplo.2014.08.003. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close