Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emir Se
Üye
0

Toprak Özelliğini Ne Zaman Kaybeder?

Örneğin bir saksı içindeki toprak özelliğini (yaşamsal ve topraklama) ne zaman kaybeder? İçinde bitki olup olmaması ömrünü etkiler mi? Hava ve su verildiği sürece özelliği süresiz olarak devam mı eder?
341 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sezer Okay
Sezer Okay
126K UP
Biyolog

Toprak, bitkilerin büyümesi için ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin önemli bir kaynağıdır. Üç ana besin maddesi azot (N), fosfor (P) ve potasyumdur (K). Birlikte NPK olarak bilinen üçlüyü oluştururlar. Diğer önemli besinler kalsiyum, magnezyum ve kükürttür. Bitkiler aynı zamanda eser elementler olarak bilinen demir, manganez, çinko, bakır, bor ve molibdene de az miktarda ihtiyaç duyar çünkü bitkinin yalnızca eser elementlere ihtiyacı vardır.[1]

Genellikle hazır satılan saksı toprakları şunları içerir:

Perlit: Toprağın havalanmasını, su tutmasını ve drenajını artıran volkanik bir cam malzeme.

Tüm Reklamları Kapat

Kabuk: Nem tutma ve havalandırmayı iyileştirmek için kıyılmış çam kabuğu.

Vermikülit: Toprağın besin içeriğini ve su tutma oranını artıran bir mineral.

Turba Yosunu (Sphagnum Turba Yosunu): Bitki büyümesi için nitrojen ve fosfor gibi besinleri içeren lifli bir malzeme.

Turba yosununa gelince, besin açısından kompost kadar zengin değildir ve ayrışma sırasında sıkıştırılmış toprak oluşturur; bu da bitkinizin büyümesini sınırlar. Daha da önemlisi, turbalıklar küresel toprak karbon stoğunun %44'ünü temsil ediyor; dünyadaki diğer bitki örtüsü türlerinin toplamından daha fazla karbon depoluyorlar. Yani turba yosunu topladığımızda atmosfere milyarlarca ton karbondioksit salıyoruz ve bu da iklim değişikliğine katkıda bulunuyor. Bu nedenle bahçıvanlar turba kullanmayı bırakmalı ve bunun yerine turba içermeyen toprağı tercih etmelidir. Aslında, çevresel etkileri nedeniyle İngiltere'de turba yosununun satışı 2024 yılına kadar yasaklanacak. Turba yerine hindistancevizi lifi gibi alternatifler kullanılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Saksı Toprağının Raf Ömrü Ne Kadardır?

Açılan yeni saksı toprağı torbaları kaliteyi yaklaşık 6 ila 12 ay boyunca koruyabilir. Açılmamış ve kullanılmamış saksı toprağı için, bozulmadan önce yaklaşık bir veya iki yıl kadar saklayabilirsiniz. Genellikle saksı toprağı kuru ve serin bir kapta saklandığında daha uzun süre dayanır. Böylece, kullanılmayan saksı toprağı torbalarını kuru ve serin bir alanda veya saksı toprağını (eğer torba açılmışsa) hava geçirmez bir kapta saklayabilirsiniz.

Eski Saksı Toprağını Kullanırsanız Ne Olur?

Eski bir saksı karışımının kullanılması aşağıdakilere yol açabilir:

Azalan Bitki Büyümesi: Süresi dolmuş bir saksı karışımı, taze saksı toprağından daha az besin içerir. Bu durum bitki büyümesinin yavaşlamasına, yaprakların zayıflamasına ve çiçek ve meyve gelişiminin gecikmesine neden olur.

Azalan Toprak Gözenekliliği: Eski saksı toprağı, toprak gözenekliliğini, havalandırmayı ve su drenajını azaltmıştır. Üstelik toprağın sıkışması saksı toprağını sertleştirir, bitki köklerinin boğulmasına neden olur ve besin maddelerine erişilebilirliği azaltır.

Tuz birikimi: Eski saksı karışımlarının drenajı zayıf olduğundan, maden suyu ve gübre birikintilerinden gelen tuzlar toprakta sıkışıp kalır. Bu, bitkileri strese sokabilir ve hatta köklerini yakabilir.[2]

Daha önce kullanılmış saksı topraklarını taze toprakla karıştırarak, su, organik madde, kompost ve besinlerle zenginleştirerek tekrar kullanabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. Department of Primary Industries. Plant Nutrients In The Soil. Alındığı Tarih: 2 Eylül 2023. Alındığı Yer: NSW Government | Arşiv Bağlantısı
  2. C. Massura. Does Potting Soil Go Bad? Causes, Solutions & An Alternative. (10 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 2 Eylül 2023. Alındığı Yer: Rosy Soil | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close