Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Muhammed Salih Türüt
Üye 11 Şubat 2 Cevap
3

Ton 618 ve pheonix a gibi hiper kütleli kara delikler çarpışsa ve bu bizim galaksimizde olsa nasıl bir etki yaratır?

674 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Doktorum 11 Şubat

Ton 618 ve Phoenix A gibi hiper kütleli kara delikler çarpışması, evrendeki en büyük ve en enerjik olaylardan biri olurdu. Bu çarpışmanın Samanyolu galaksisinde olması durumunda, etkileri muazzam ve yıkıcı olurdu.

Olası etkiler şunlardır:

Yerçekimi dalgaları: Çarpışma, uzay-zamanda dalgalar halinde yayılan muazzam bir yerçekimi dalgası üretirdi. Bu dalgalar, Dünya'daki yerçekimini etkileyerek depremlere, tsunamilere ve volkanik patlamalara neden olabilirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Isı ve ışık: Çarpışma, muazzam miktarda ısı ve ışık üretirdi. Bu ışıma, Dünya'yı sterilize edebilecek ve atmosferi yok edebilecek kadar güçlü olabilirdi.

Kara delik oluşumu: Çarpışma sonucunda, daha büyük bir kara delik oluşabilirdi. Bu kara deliğin etrafındaki bölge, muazzam bir çekim kuvvetine maruz kalarak, uzay-zamanda bir bükülme yaratabilirdi.

Galaksinin yapısı: Çarpışma, Samanyolu galaksisinin yapısını bozabilirdi. Galaksinin sarmal kolları bozulabilir ve galaksinin merkezi bölgesi çökebilirdi.

Yaşamın yok olması: Bu çarpışma sonucunda, Samanyolu galaksisindeki tüm yaşam yok olabilirdi. Dünya'daki tüm canlılar, aşırı ısı, ışık ve radyasyondan etkilenerek yok olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

Bununla birlikte, bu çarpışmanın ne zaman gerçekleşeceğini veya gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bilmiyoruz. Ton 618 ve Phoenix A, Samanyolu galaksisinden milyarlarca ışık yılı uzaklıktadır. Bu nedenle, bu çarpışmanın etkilerini hissetmemiz çok uzun zaman alacaktır.

Ayrıca, bu çarpışmanın etkileri, kara deliklerin boyutlarına, hızlarına ve çarpışma açılarına bağlı olarak değişebilir. Bilim insanları, bu tür olayların olası etkilerini daha iyi anlamak için çalışmalarını sürdürmektedir.

Sonuç olarak, Ton 618 ve Phoenix A gibi hiper kütleli kara delikler çarpışması, evrendeki en yıkıcı olaylardan biri olabilir. Bu çarpışmanın Samanyolu galaksisinde olması durumunda, galaksimiz ve içindeki tüm yaşam yok olabilirdi.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emir Bayar
Emir Bayar
62K UP
Evrim alanında araştırmacı 11 Şubat
  • TON 618 çapı 400 milyar kilometre. (0.04 ışık yılı)
  • TON 618 kütlesi 66 milyar güneş kütlesi
  • Phoenix a çapı 600 milyar kilometre. (0.06 ışık yılı)
  • Phoenix a 100 milyar güneş kütlesi,

--- Samanyolu galaksisi yaklaşık 1.6 trilyon güneş kütlesi.---

--- Samanyolu galaksisi çapı 105700 ışık yılı ---

İkisinin birbirine çarpışması cok uzun süreceği gibi, samanyolunun ortasına koysaydınız bize büyük ihtimal bir şey olmazdı. Çünkü samanyolunun büyüklüğünün yanında bu karadeliklerin çapı ve kütlesi hiçbir şey. Ama galaksinin bazı işleyişlerini bozabilir, özellikle ikisinin birleşmesi ortasında çıkan uzay zamanın değişimi. Galaksinin düzeni küçük ihtimal bile olsa bozulabilir. Normal karadelik işleyişinde galaksiye bir şey olur demek zor. Kara delikler olay ufkunun dışındaki maddelerin çok azını yutar. Madde hala kaçabilir. Bizim galaksimizin ortasında zaten supermassive bir karadelik var. TON 618 ve Phoenix a' dan daha küçük olmasına rağmen galaksi var olduğundan beri orada ve asla samanyolunun tamamını yutmayacağı gibi TON 618 ve Phoenix A da aynı işlevi görecektir. Yuttukları madde çapı daha büyük olsa da galaksinin tamamına etkisi büyük ihtimal olmayacaktır. Tabi bunlar tamamen ikisini veya teker teker samanyolunun ortasına koyduğumuzdaki varsayımlar. Bu devasa karadeliklerin başka yerde olması zor olsa da galaksinin neresine koyduğunuza bağlı olarak etkileri de değişir. Ayrıca dediklerim doğru bile olmayabilir. Sadece elimizdeki karadeliklerle ilgili bildiğimiz bilgiler üzerine varsayımlar üzerine yazılmıştır. Kara delikler hakkında bilmediğimiz hala birsürü şey var.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close