Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Portakes M
Üye
2

Tıptaki enflamasyon ve enfeksiyon terimleri ne anlama gelir?

163 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Bayar
Evrim alanında araştırmacı

Enflammasyon:

Enflamasyon, inflammation, vücudun vücut içindeki bir soruna karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepkidir. Belirtileri; ağrı, ısı, kızarma, şişme, karıncalanma... Bunlar vücudun herhangi bir bölgesinde olabilir. Vücuda dışardan giren bir maddenin içerdiği bakteri ve mikroplara karşı verilebilen tepkiler olduğu gibi vücutta yetersiz antioksidantlardan kaynaklanıp inflamasyonu arttıran besinlerden, vücudun o besine karşı sağlıksız tepkilerinden de oluşabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Besinlerin sebep olduğu inflammasyona bazı örnekler:

  • İşlenmiş karbonhidratlar kan şekeri seviyelerini dengesiz bir şekilde yükseltip azalttığı için vücut bunla savaşmak için daha çok insülin salgılar. Ayrıca şeker alımı karaciğerde serbest yağ asitleri üretimini tetikler. Vücut bunları sindirmeye çalışırken inflammasyon oluşur.
  • Laktozu sindirme sıkıntısı olan insanlarda fazla laktoz alımı olduğunda vücut buna karşı çeşitli hastalıklar oluşturup laktozu vücuttan atma eğilimindedir.
  • Fazla alkol alımı. Alkol alımı bağırsaktaki toksinlerin vücut içine sızmasını sağlayıp vücut genelinde bir inflammasyon oluşturabilir. Yine vücudun kendi için zararlı olan bakteriye verdiği tepkidir.

Bunların dışında herhangi bir hastalık inflammasyonla ilişkili diyebiliriz. Çünkü inflammasyon kısaca vücudun kendisini tehlikeye sokan bir tehdite karşı savaşmasıdır. Kısa süreli yararlı bir mekanizma gibi görünse de uzun sürede vücut kaynaklarını inflammasyona ayıracağı için psikolojiyi, hormon üretimini, enerji seviyelerini ve anabolik etkileri olumsuz etkileyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Enfeksiyon:

*Yabancı* herhangi yayılma ve büyüme tehditi olan bir şeyin vücut içinde büyümesi ve yayılmasıdır. Örnekleri; bazı mikroorganizmalar, virüsler, mantarlar, bakteriler, parazitler. Vücudun hangi yerinde başladığına bağlı olarak vücutta farklı tepkiler oluşturabilir. Mesela korona genelde solunum sisteminindeki hücreleri etkilerken AIDS bağışıklık sistemini etkiler.

[3][4][6] [2]

Kaynaklar

  1. E. R. Sherwood, et al. (2004). Mechanisms Of The Inflammatory Response. Best practice & research. Clinical anaesthesiology, sf: 385-405. doi: 10.1016/j.bpa.2003.12.002. | Arşiv Bağlantısı
  2. NCBI. (2011). Stress, Food, And Inflammation: Psychoneuroimmunology And Nutrition At The Cutting Edge. NCBI. | Arşiv Bağlantısı
  3. Cancer.gov. What Is An Infection. Alındığı Yer: Cancer.gov | Arşiv Bağlantısı
  4. NCBI. (2018). What Is An Inflammation?. NCBI. | Arşiv Bağlantısı
  5. Harvard Health. Foods That Fight Inflammation - Harvard Health. (12 Haziran 2014). Alındığı Yer: Harvard Health | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close