Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emirhan Uçan
Emirhan Uçan
73K UP
Üye 4 Aralık 2022 1 Cevap
3

Tıp öğrencileri, profesörler, bilimle uğraşan kişilerin aşırı stres altında kaldığı doğru mu?

Çok stresli diyorlar. Gerçekten bu kadar stresli iş mi? Hayır demeyen görmedim ama yine sorayım dedim. Ambulans çalışan sağlık personeli, anestezi doktoru... Kısacası bilimle uğraşan kişilerin yoğun stres altında kaldığı söyleniyor.
241 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
112K UP
Bilimsever 4 Aralık 2022

Tıp alanı doğası gereği stresli bir iş ama tıp çok geniş bir kavram. Acilde çalışıp anlık karar vermek zorunda kalanla poliklinikte hasta bakan aynı strese maruz kalmaz muhtemelen. Tıp konusunda stresi araştırmak istiyorsan daha spesifik yani daha belli bir branşın (dalın) ismini vermelisin. Ama tıp öğrencilerine ve riskli kararlar veren her meslek dalının öğrencilerine genellikle "endişe edersen görevini yapamazsın" diye öğretilir. En riskli branşlardan beyin cerrahı bile önüne gelen hastaya ameliyat sırasında bir et parçası olarak bakar. Bakmak da zorundadır. Çünkü "ay daha 15 yaşındaymış, ay daha çok gençmiş" gibi düşünmeye başladığında görevini yapamaz. Ameliyat masasında empatiyi bir kenara bırakır. [1] Ama yukarda tekrar ettiğim gibi her branşın stres seviyesi de aynı değil. Örneğin laboratuar analizi yapan bir tıpçı mesaisi bitince kafaya bir şey takmadan eve gidebilir mesaisi bitince.

Bilimle uğraşan kişiler dediğimiz zaman konu tıbtan da daha genel bir konu. Hangi bilim dalı ile uğraşıyor, yapmak istediği şey ne gibi konular var. Evet bilimle uğraşmak doğası gereği karmaşık ve öngörülemez şeylerle uğraşmaktır ama biliminsanları da filmlerde tasvir edildiği gibi kişiler değil. Bunu Mete Atatüre çok güzel anlatmıştı bir tedx konuşmasında.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. youtube. Beyin Cerrahı Ile Sohbet. Alındığı Tarih: 4 Aralık 2022. Alındığı Yer: youtube | Arşiv Bağlantısı
  2. youtube. Bilimin Katmanları Mete Atatüre. Alındığı Tarih: 4 Aralık 2022. Alındığı Yer: youtube | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close