Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Atahan Sır
Atahan Sır
70K UP
Üye
1

Tıp biliminin dönüm noktaları nelerdir ?

Tıp bilimi için tarihteki önemli dönüm noktaları hangilleridir
727 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Can Korkut
Mühendis

Wilhelm Röntgen 1895 yılında X-ışınlarının (X-Ray) kemik doku görüntülenmesinde kullanılabileceğini keşfederek, bugün çok yaygın şekilde kullanılan X-Ray ("Röntgen film") görüntüleme yöntemini icat etmiştir. Bu yönteminin patentini almayarak ise bu konudaki başka araştırmalara engel olmamış ve radyoloji bilim dalının da dolaylı mucitlerinden biri olmuştur.

X-Ray ile tıbbi amaçlı görüntülemenin mümkün olduğunun keşfedilmesi bu alandaki çalışmalara ilham olmuş ve yine günümüzde çok yaygın olan CT (PET-SPECT) ("tomografi") ve MRI ("emar") gibi diğer tıbbi görüntüleme tekniklerinin de geliştirilmesinin önünü açmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm yöntemleri ile tıbbi görüntüleme bugün tıbbın vazgeçilmez bir parçasıdır; basit kemik kırıklardan beyin tümörlerine kadar geniş bir yelpazede tıbbi müdahale uygulanmasına olanak vermektedir.

345 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia - Wilhelm Röntgen. (2 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 2 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Hüsmen Mutlu
Amatör Tarihçi

Merhaba,

Alexander Fleming tarafından 1928 yılında Penisilin'in bulunması da şüphesiz bir dönüm noktasıdır. Bu tarihten önce insanlar çoğunlukla aldıkları yaralardan değil, bu yaralardan kaptıkları enfeksiyonlardan ölürlerdi.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat Penisilin, II. Dünya Savaşı esnasında kitlesel kullanıma girmiş ve 12%–15% arası insanın evine dönmesini sağlamıştır. Yaklaşık 60 milyon insan "zaiyatının" olduğu bir savaşta, bunun ne kadar önemli bir sayı olduğu aşikar...

Günümüzde her ne kadar bakteriler Penisilin'e direnç geliştirmiş olsa da, yine de pek çok bakteriyel enfeksiyonu, Penisilin'in açtığı yolda keşfedilen antibiyotikler sayesinde basitçe atlatıyor olmamızı buna borçluyuz. Yoksa bir diş apsesinden, ya da basit bir kesik yüzünden ölmemiz işten bile değildi.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia Penisilin. (18 Mart 2020). Alındığı Tarih: 18 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Wikipedia Antibiotik. (18 Mart 2020). Alındığı Tarih: 18 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close