Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Semy Clerk
Semy Clerk
38K UP
Üye
1

Teknolojik aletler şarj yüzdesini nasıl ölçerler?

351 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ege Garip
Ege Garip
2,931 UP
Bilim okuyucusu/Fen Lisesi 9. sınıf/

Öncelikle teknolojik aletlerin belirli alt ve üst şarj limitleri vardır. Bu şarj limitleri,alet ilk alındığında üretici fitma tarafından belirlenmiştir ancak daha sonralarda bu limiti kullanıcı belirler. Ayrıca az önce de dediğim gibi bunda daha sonralarda sizin payınız da olmasına rağmen,başlangıçtaki üretici firmanın kodlarının bu işte daha çok katkısı var. Teknolojik aletlerin şarj yüzdelerini belirlemek için kullandıkları yöntem hakkında Google ve diğer arama motorlarının kaynaklarında pek bilgi bulamasam da size bunu açıklayacağım. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden yayınlanan bir akademik makalede bunun anlatımı var ve durumu şu şekilde özetleyebilecğimizi de söyleyebilirim:

1) Teknolojik aletlerin şarj durumları elbette ki bataryalarına ve bu bataryaların gücüne bağlıdır. Yeniden kullanılabilir olan bu bataryaların(tekrar tekrar şarj edebilmemizden ötürü) içlerinde akım şiddetini ölçen elektronik sistemler bulunur. Ayrıca şarj olduktan sonra da belirli akım aralıklarında(bunu ‘%’ ile ifade ederiz) bunu cihaza dağıtır. Örneğin %20 genelde alt sınırdır, %80 ise üst sınırdır. Genelde batarya bu aralıklarda akım ve enerji dağılımı yapar.

2) Bu “%” sembolü ile belirttiğimiz kısım aslında dağılan enerjinin kullanılabilir enerjiye olan oranıdır. Çünkü şarj sadece cihaz açıkken değil, cihaz kapalıyken de azalabilir. Bunun için de arka planda çalışan uygulamaların olması gereklidir. Ancak her zaman durum bu şekilde değildir, çünkü bazı telefon bataryalarının üst sınırı daha azdır ve bu da şarjda hızlı düşüşlere neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

3) Demin de anlattıklarımızı toparlayacak olursak durumu şu şekilde sizlere aktarabilirim: Her şarj birimi yani sayısı için( örneğin %20,%21,vs.) belirlenmiş ortalama akım şiddetleri vardır ve batarya bu akımları algıladıkça cihazın şarj durumunu ölçmüş olur. Örneğin batarya üzerinden 12.4 voltluk bir akım geçti ve bu da telefona 7 dakika yetecek. Alınan diğer ortalamalarla beraber,tabi başlangıçta da dediğim gibi üretici firmanın bu batarya ömrü ve çalışma stili için işlediği kodlar bu kısımda daha elzem, şarj yüzdesinin %15 olduğu ekrana düşer ve eğer üretici firmanın belirlediği alt sınırın altındaysa ekrana uyarı düşer ve bu uyarıyla bataryanın artık telefona istenilen performansta(bahsettiğim yaklaşık ortalama telefon performansı) çalışamayabileceğinin uyarısını verir. Böylelikle şarj da ölçülmüş olur.

4) Dipnot kısmıdır. Bu her şarj yüzdesi için yapılmayabilir, belirli aralıklar için düzenlenmiş akım şiddeti ölçülerek de yapılabilir. Ayrıca akım ve volt-yüzde bağlantısı bataryadan bataryaya değişiklik gösterebilir. Bu metin,sadece telefonlar için geçerlidir. Aksi takdirde diğer cihazlarda sistem daha farklı olabilir ancak ortalama ölçme yöntemi günümüzde genellikle böyledir. Ayrıca yapılan iş ve performansa dayalı olarak batarya ve aksamların hızlı çalışması ( yüksek çözünürlük, geniş fps’li oyunlar vb.) batarya ömrünü kısaltır. Umarım yardımcı olabilmişimdir, buraya kadar okuduysanız teşekkürler.

257 görüntülenme

Kaynaklar

  1. E. İsa Tezde, H. İbrahim Okumuş, et al. (2019). Batarya Modeli Ve Şarj Durumu Belirleme. Telefon ve Batarya, sf: 6. | Arşiv Bağlantısı
  2. D. Emre, et al. Telefonlar Şarj Yüzdelerini Nasıl Ölçer?. (11 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 11 Ocak 2020. Alındığı Yer: QA Stack | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close