Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Tavuk suyu yada kemik suyu çorbası, soğuk algınlığı veya gribe karşı iyileştirici etkiler gösterir mi?

Bu konu hakkında bilgi edinmek istiyorum bu yüzden dolayı Evrim Ağacı platformunun bana yardımcı olacağını düşünüyorum, kendim yapmış olduğum ufak çaplı yabancı ve yerel kaynak araştırmalarımın sonucunda pozitif etkilerinin olduğunu okudum ama doğruluğundan şüpheliyim.
2,695 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bilgehan Karaca
Hekim

Kesin olarak cevap vermek zor, çünkü bu konuda yapılmış çalışmalar oldukça kısıtlı ve gerek bahsi geçen tüketim ürünleri gerekse bahsi geçen üst solunum yolu enfeksiyonları çok çeşitli olduklarından bilimsel yöntemlerle bir çalışma uygulamak da oldukça zor. Yine de bir parça ehemmiyetle söylenebilir ki şu ana kadarki çalışmalar "iyileştirici" değil, lâkin "semptom giderici" yahut "rahatlatıcı" bir etkinin mümkün olduğuna işaret ediyor.

Öncelikle şunu anlamak gerekir; grip, soğuk algınlığı ya da neredeyse tüm diğer yaygın üst solunum yolu enfeksiyonlarında insanın hayat kalitesini en çok etkileyen sorun mikrobiyal etkenin bizzat sebep olduğu bir yıkımdan değil, o etkene insan bedeninin verdiği anormal tepkidir. (Tıbbî tabirle hipersensitivite reaksiyonu) Üst solunum yolunun viral patojenlerinin ezici çoğunluğu günler içinde sönümlenen, insan sağlığını kalıcı tehdit etmeyen enfeksiyonlar oluşturur. Buna karşın her yıl milyarlarca insan bu enfeksiyonlardan etkilenenerek dünya genelinde büyük iş gücü kayıpları ve hayat kalitelerinde ciddi düşüşler ortaya çıkar. Dolayısıyla bu enfeksiyonlara karşı en önemli tıbbî arayış, hastalığa karşı vücudun verdiği anormal tepkinin dengelenmeye çalışılması, adeta hastalığa değil kendi vücutlarımıza karşı bir arayıştır.

Tıpta buna semptomatik tedavi denir ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın olanlarına karşı yapılan işlem semptomatik tedavi uygulamaktır. Ateş, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, hâlsizlik, üşüme vs. bilinen tüm klasik bulgular semptomlardır ve temel hedef bunların ortadan kaldırılmasıdır. Bu bazen eczaneden alınmış bir parasetamol ya da non-steroid anti-enflamatuar türevi ilaç olabilir. Hâlsizseniz iyi bir istirahat ve uyku olur bazen. Öksürüğünüz varsa ve sigara kullanıyorsanız tek başına sigara tüketiminin azaltılması da şikayetlerinizi azaltabilir. Bunların tümünü semptomatik tedavi kapsamında addetmek yerinde sayılır.

Tüm Reklamları Kapat

Konunun çerçevesini ortaya koyduktan sonra asıl meseleye geri dönecek olursak biyomekanizma şöyledir; üst solunum yolunda bir hastalık varlığı durumunda bu bölgedeki kan kılcal damarlarında genişleme (vazodilatasyon) olur, bu damarların geçirgenlikleri artar ve bazı savunma hücrelerinden sitokin denen sinyal proteinleri salgılanarak bölgeye akyuvarların toplanması sağlanır. Özellikle nötrofil isimli akyuvar grubunun bölgede toplanmasının ardından enfekte olmuş dokularda ani bir yıkım süreci, ödem ve dolayısıyla ağrı, ayrıca salgı yapan epitel hücrelerinde salgı artışı, bu salgıların mukus ihtivasında oransal artış ve dolayısıyla tıkanıklık hissi ile hava yolunda artan salgının yarattığı uyarıya karşı refleks olarak gelişen öksürük.

İşte eğer sıcak çorbalar (veya sıcak sıvılar) yaygın üst solunum yolu enfeksiyonlarında bir rahatlama sağlıyorsa büyük olasılıkla bu mekanizma üzerinden etki ediyor olmalılar. Çalışmalarda üzerinde en çok durulan fayda, sıcak sıvıların üst solunum yolu epiteli üzerine temas ettiğinde bu bölgede nötrofil birikmesini azalttığı, dolayısıyla bağışıklık yanıtını en azından bir süreliğine baskılayarak rahatsız edici semptomların oluşumunu engellediği yönünde. Peki, her çorba aynı mıdır? Çorbanın cinsi bu etkinin gücünde pay sahibi olabilir mi? Çalışmaların en azından birkaçı çorbaların sıradan sıcak su tüketiminden üstün olabileceğini söylüyor. Bu da çorbanın hoş tat hissi yaratarak yutulmadan önce daha uzun süre temas ederek etki gücünü artırmasıyla ilişkilendiriliyor.

Yani "anne çorbası" işe yarıyor olabilir mi? Olabilir. Kesinlikle yarıyor diyebilir miyiz? Hayır, henüz değil, şimdilik sadece elimizde destekleyici bulgular var diyebiliriz.

552 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. 2003 Lippincott Williams &Amp; Wilkins, Inc.. (22 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Chicken Soup Inhibits Neutrophil Chemotaxis In Vitro.. (22 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Effects Of Drinking Hot Water, Cold Water, And Chicken Soup On Nasal Mucus Velocity And Nasal Airflow Resistance.. (22 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. New Study Supports Chicken Soup As A Cold Remedy. (22 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Remedies For Common Cold Symptoms: Making Sense Of Myriad Drugs. (22 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close