Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mutlu Çatık
Mutlu Çatık
54K UP
Üye 11 Haziran 2021
0

Taşlar ve kayalar tam olarak nasıl ve kaç yılda oluşur?

14,512 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 17 Haziran 2021

Kayalar, türlerin göre farklı biçimlerde ve sürelerde oluşur. Ve zaten, kayaçlar, oluşum biçimlerine ve bununla bağlı olarak oluşum sürelerine göre sınıflandırılır.

Neticede yerkabuğunun altında mağma var ve tüm kayalar, bu mağmanın soğuması ile oluşuyor. Bu ilk kayaç çeşidi. Bunlara mağmatik ya da püskürük deniyor. Mağmadan gelen akışkan lavlar bir şekilde soğuyorlar ve kayaç oluşturuyorlar. Suyun soğuyup donması gibi. Bu iki şekilde oluyor. Ya lavlar, yanardağ patlamaları gibi jeolojik olaylarla yer yüzüne çıkıyorlar. Bu durumda genellikle soğuma hızlıca oluyor. Çünkü bin derecelik bir sıcaklıktan yer yüzüne çıkıyor bu lavlar. Bu durumda bu oluşum süresine, karşılaşılan sıcaklığa göre saniyeler, dakikalar ya da saatler diyebiliriz. Çıkan lav, suyla hatta buzla temas ederse saniyeler içinde katılaşıp kayaç oluşturur. Ya da yeryüzünün alt tabakalarında daha uzun sürelerde katılaşabiliyorlar.

Diğer kayaç tipi ise tortul kayaç dediğimiz kayaçlar. Bunların oluşması uzun sürüyor. Kum, toprak, kil gibi, kayaçların parçalanması sonucu oluşan küçük taneli yapıların basınç altında uzun süreler kalması ve sertleşmeleri sonucu oluşan kayaçlar. Binlerce, milyonlarca yıl sürebilir bu. Fosiller de bu kayaçların içinden çıkıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Son tür kayaç ise başkalaşım kayaçları (metamorfik) dediğimiz grup. Bunlar, bir kayacın, çeşitli etkilerle yapıbozmuna uğraması ile oluşan kayaçlar. Hemen örnek vereyim: Kireçtaşı... Kİreçtaşından bir ana materyal ve alan düşünelim. Buranın yakınında bir yanardağ patlarsa bu araziye lav akarsa, lavın bin derecelik sıcaklığı bu kireçtaşını mermere dönüştürüyor. Çok yüksek sıcaklık, kireçtaşının kimyasal yapısını bozup başka bir kristal yapıya dönüştürüyor. Bu da hızlıca olan bir süreç. Saatler ya da günler denebilir. Zaten bir bölgede, görece taze püskürük kayaç var ise yüksek olasılıkla o tabakanın altında metamorfik bir kayaca rastlanıyor. Nedeni de o püskürük kayacın altındaki kayacı başkalaşım kayacına dönüştürmesi.

Kabaca böyle... Yani kayaçlar türlerine göre farklı sürelerde oluşurlar. Aşağıda basit bir kaynak vereceğim. Kısa bir google araması ile siz de sayısız kaynak bulabilirsiniz.

4,392 görüntülenme

Kaynaklar

  1. MTA. Kayaçlar. (17 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2021. Alındığı Yer: MTA Genel Müdürlüğü | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close