Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Metin Demirci
Üye 30 Mayıs 2023 3 Cevap
2

Tarımda Ay takvimi önemli mi?

Kadim zamanlardan bugüne ayın hallerinin ekim-dikim-hasat zamanını etkilediği söyleniyor. Çağdaş ziraat mühendislerinden yerel çiftçilere kadar bir çok kişi buna inanıyor ama bilimsel açıklama yapan birisine rastlamadım. Tarımda, ayın durumları önemli midir?
1,837 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ertuğrul Genç
Fizikçi olmak isteyen biri 30 Mayıs 2023

Ay takvimi tarımda ekim, dikim, hasat, budama, aşılama gibi işlemlerin zamanını belirlemek için kullanılan eski bir yöntemdir. Bazı çiftçiler ve bahçıvanlar bu yönteme göre Ay’ın bitkiler üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurarak daha sağlıklı ve verimli ürünler elde ettiklerine inanırlar. Ancak bu yöntemin bilimsel bir temeli yoktur ve Ay’ın bitkilerin büyümesi ve gelişmesi üzerindeki etkisi kanıtlanmamıştır. Bu nedenle tarımda Ay takvimi kullanmanın önemi kişisel bir tercih meselesidir. Sizin için faydalı olup olmadığını deneyerek görebilirsiniz.

121 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Jeomorfolog 5 Haziran 2023

Antik toplumların temel inanç sistemlerinde iki olgu vardır, Sin (Ay) ve Güneş kültü. Güneş Kültü ve zamanla kullanılan güneş takvimi genelde tarım ile uğraşan toplumlarda ön plana çıkmıştır. Çünkü onlar için Güneş hayat veren gök cismidir ve döngüleri tarıma yön verir. Ekim, hasat zamanları ile döngüler arasında bir bağ vardır.

Ay kültü ve takviminin tarımla bir alakası yoktur. Genelde kurak bölgelerde çobanlık ile uğraşan toplumlarda daha fazla ön plana çıkmıştır. Bu bölgelerde yaşayanlar için Güneş öldürücü, Ay ise hayat vericidir. Gündüzleri Güneş her şeyi yakar ve kurutur, geceleri ise çöl ve kurak bölge ikliminde sıcaklık çok düşer ve bitkilerin üzerinde çiğ birikir, çobanlar için bu duruma neden olan Ay'dır.

İslam kültüründe ay takviminin kullanıldığını bilirsiniz. Dikkat edilirse burada hurma üretimi hariç tarım yapılmaz, ancak deve ve koyun yetiştiriciliği fazladır. Ay'ın elbette besi hayvanı yetiştirmede bir etkisi yoktur. Burada etki Sin (Ay) kültünden gelmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

140 görüntülenme
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 31 Mayıs 2023

Tüm tarımsal bitkilerin belirli ekim, sulama, çapalama, gübreleme, hasat vs. zamanları vardır. Ve bu zamanları, yıl içerisindeki mevsimler, sıcaklıklar, yağış durum ve zamanları belirler. Mesela ekim/dikim için toprağın sürüme ve işlemeye uygunlukta (tav deriz. Toprak tav'ı) olması gerekir. Bunun için de bir çok bölgede ilk yağışların düşüp toprağı nemlendirmesi ve yumuşatması istenir. Bu sadece bir işlem. Bunun gibi bir çok çalışma var ve bunların hemen her biri iklimle bağlantılı. İşte ay takvimi dediğimiz şey, uzun yıllar, dönemler boyu çiftçilerin gözlemleri sonucu oluşuş bir takvim. O varmış, o kullanılmış, o alışkanlık haline gelmiş. Geçmişten beri var olan Ay değil de Mars takvimi olsaydı, ona alışılırdı, fark etmez. Amaç aynı, sonuç aynı. Söz konusu zamanları bize hatırlatan şeyin ne olduğu ya da ona ne isim verildiği önemli değil.

Bugün çok daha detaylı miladi takvim kullanılıyor, hata payı daha az ama yine fark etmez. 300 yıl sonra başka bir takvim kullanılırsa yine fark etmez. Toprak, ilk yağmurdan sonra sürülür ve işlenir. Önemli olan tarımsal gereklilikler. Onları hatırlatan bir şeyler olduğu sürece hangisinin olduğu önemli değil.

Tüm Reklamları Kapat

116 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close