Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mutlu Çatık
Mutlu Çatık
33K UP
Üye
3

Tarihte neden erkek bilim insanı sayısı, kadın bilim insanı sayısına göre çok fazla?

2,548 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Bilge Nur Ahıskalı
kimya öğrencisi

Çünkü kadınlar hep geri plandaydı ve sadece çocuk ve kocayla ilgilenmesi gereken olarak görüldü.

Diğer bir sebep ise, kadınların bir bilim insanının “ortak” imajına uymaması olarak lanse edilmesidir. Toplumların algısında sadece erkeklerden dahi çıkabileceği hakimdir. Fakat tarihe bakmak, bu algıya hem meydan okuyabilir hem de bilimin neden bu kadar erkeksi bir önyargıya sahip olduğuna dair bir açıklama yapabilir. 19. yüzyıl astronomu Caroline Herschel, erkek kardeşi William’ın gölgesinde kalmıştır. Fizikçi Lise Meitner, 1944 Nobel’in nükleer fisyonu keşfi ödülünü kaybetti, bunun yerine ödül ortağı Otto Hahn’a gitti. Tarihçi Margaret Rossiter bu sistematik önyargıya “Matthew Matilda Etkisi” adını verdi. 20. yüzyıla kadar kadınların sosyal konumu, bilime erişimde müzakere edebilmelerinin tek yolu erkek aile üyeleriyle ya da arkadaşlarıyla işbirliği yapmaktı. İlerleyen zamanlarda kadınlar zenginleşirse o zaman tek başına bilim yapabilmekteydiler. Bu da kadınların geleneksel ve hiyerarşik olarak kabul ettiği ve erkeğe yardımcı olduğu varsayımına neden oluyor. Bilim de kadınların arka sıralara atılmasına sebep oldu

Bilim, uzun yıllardır, kadınların bilime uygunluğunu sınırlayan cinsiyetler arasında doğuştan gelen entelektüel farklılıklar olduğunu ileri sürdü. Charles Darwin, evrimsel rekabetin, erkek beyninin daha da gelişmesine yol açtığını savundu. Bunlar kadınların, bilimde arka sıralara atılmasının bir başka sebebi olarak gösterilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kadınların bilimde tarihsel olarak nasıl aktif olduklarını abartmamaya dikkat etmemize rağmen, katkıda bulunan bilim kadınlarını ve katılmak için üstesinden geldikleri engelleri hatırlamak önemlidir. Bu, kadınlık ve bilim arasındaki sürekli gerginliğin üstesinden gelmek, kadın rol modelleri sağlamak ve kadınların tüm bilimsel disiplinlere katılımını arttırmak için bir önemli bir yoldur.[1]

296 görüntülenme

Kaynaklar

  1. H. Bardakcı, et al. Bilimde Cinsiyet Eşitsizliği: Bilim Kadınları Neden Arka Sıralarda?. (9 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 19 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Bilimma Bilim Haberleri | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sena Ergen
Sena Ergen
10K UP
Çok meraklıyım, çok araştırırım

Tarihte ki kadınlar erkek egemenliğinin altında hep ezildiler bırak başarılı olmayı, düzgün bir hayat bile yaşayamadılar cinsiyetçilik yüzünden.

Kolejlere alınmadılar, okunmaya layık görülmediler, çünkü zaten belirli bi rolleri vardı: eş ve anne olup ömür boyu hizmet etmek.

Bu konuyla ilgili açıklamalar bulunan bir yazım var göz atmanı öneririm. :)

Tüm Reklamları Kapat

https://www.google.com/amp/s/evrimagaci.org/blog/neden-kadin-bilim-insani-sayisi-erkeklere-gore-daha-az-12211/amp [1]

227 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Ergen. Kadın Bilim İnsanı Sayısı Erkeklere Göre Neden Az. Alındığı Tarih: 20 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Evrimağacı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close