Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Eda Büyük
Üye 3 hafta önce 1 Cevap
3

TARİH ÖNCESİ ÇAĞLAR NEDİR?

Ben Yks'ye hazırlanıyorum bir tarih kitabımda paleolitik çağ için mö 600.000 ile mö 10.000 tarihleri arasında olduğu yazıyordu diğer kitabımda ise 2,5 milyon yıl ile mö XVI.binyıl diyor ben anlamadım buradaki 2,5 milyon yıl mö yi mı kastediyor yoksa günümüzden 2,5 milyon önce mi bir de mö 600.000 ile mö 2.500.000 aynı değil ki hangisi doğru
275 görüntülenme
TARİH ÖNCESİ ÇAĞLAR NEDİR?
TARİH ÖNCESİ ÇAĞLAR NEDİR?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Joseph Joestar
Tarih Sever Üye 3 hafta önce

Paleolitik Çağ 12 bin yıl önceki iklim değişimine kadarki taş devrine verilen isimdir. Sanırım sayısalcısın. Arkeoloji ve paleontoloji de milyonlar konuşulduğunda 2 bin yılın lafı olmaz. Günümüzden ''2,5 milyon yıl önce'' ile ''MÖ 2,5 milyon'' arasındaki farka takılma. Zaten bu sayılar tahminidir. Bulunan eserlerin ve fosillerin tahmini tarihleri 100-200 bin yıl aralığında verilebilir.

İnsanlığın taş devri ne kadar eskiye gider? Kimi Homo Sapiensler dışındakini insandan saymayabilir. Kimi taş aletlerin kullanılmaya başlandığı kadar geri tarihleri kabul edebilir. Büyük tarih oynamaları bu yüzden. Ayrıca bu konulardaki bilgilerimiz ve anlayışımız ilgili bilim dalları geliştikçe artıyor. Müfredat buna eğitim sistemimizin yapısı gereği yetişemeyebiliyor ya da öyle tercih ediyor. Alet kullanımının atalarımızda 3 milyon yıl öncesine kadar uzandığını.

Bilmen gerekenlere gelelim.

Tüm Reklamları Kapat

-Eski taş devri yaklaşık bugünden 12 bin yıl önce başlayan iklim değişimine kadar devam eder. Bu tarihte bir kaç bin yıllık geriye oynama olabilir. Ne zaman başlar? Yüzbinler yıl milyonlarca yıl... Fark etmez. MEB'in şu an ne düşündüğünü bilmiyorum. Ama sonu sabit. Buzul Çağı'nın sona ermesi ile biter. Mağara resimleri genellikle bu dönemin sonlarına ait. Eski insan türleri de bu dönemin daha erken ve orta dönemlerine ait.

-İklim değişimi ılıman kuşağı büyüttü ve bitki çeşitliliğini, miktarını arttırdı. Bu dönemde insanlar yarı-yerleşik yaşama doğru geçmeye başladılar. Böylece Mezolitik çağ başladı. Göbekli Tepe bu döneme ait.

-Ardından MÖ 8. binlerde tarım ve yerleşik hayat gelişti, ilk yerleşim bölgeleri ortaya çıktı. Çatalhöyük bu döneme ait. Ayrıca köpekler dışındaki ilk evcilleştirilen hayvanlar ve bitkiler bu döneme ait.

-Kalkolitik Çağ, bu dönem üzerine pek bilgim yok pek konuşulduğunu duymadım. Bakır Çağ'ını sadece liseye kadar duydum. Metal işlemecilik başlar ama henüz alaşımlar keşfedilmediğinden tarım aletleri ve silahlar gibi konularda hala taş kullanılır. Bakır çağını yarı taş yarı metal çağı olarak düşünebilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

Buraya kadarı her bölge için karanlık çağ. Yazının olmadığı yere ''karanlık çağ'' denir. Elde edilen bilgiler çoğunlukla arkeolojiye dayanır. Yazı varsa tarihi çağlar başlar.

-MÖ 4. bin yıllarında bakır alaşımlarından bronzlar üretilmeye başlandı ve bronz devri başladı. Ayrıca Mezapotamya ve Mısır'da yazı kullanılmaya başlandı. Bu devir MÖ 2. bin yılın sonlarına doğru (MÖ 1500-1000) sona erdi. Sümerler bu devrin erken dönemlerine Hititler sonuna ait. Bu devirde çoğu bölgede tarihi çağlar başlar.

-MÖ 2. bin yılın sonlarında bakır alaşımları için gerekli olan ticaret hattı çökünce yerel olarak üretilebilen demir kullanımı artar. Böylece demir çağı başlar. Ne zamana kadar devam eder? Sanırım şu an hala demir çağındayız.

Bu çağlar dünya çapında aynı tarihlerde veyahut aynı sıralama ile yaşanmaz. Genellikle Batı Asya'ya göre bu tarihler verilir. Tarih öncesi çağlar da aynı şekilde bölgenin yazı kullanan bir kültür tarafından kaydedilmesine kadar sürer. Mezopotamya ve Mısır da MÖ 4. binyıl. Anadolu'da MÖ 2binler. Başka bölgelerde daha yeni. Örneğin Kolomb öncesi Amerika uygarlıkları hala taş aletler kullanıyorlardı. Pek çok bölgede Bronz Çağı yaşanmadı.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close