İKİ KARDEŞ BRANŞ
Tarih ve coğrafya kardeş branşlar olarak ifade edilir. Her biri bir diğerinin ilk yan branşıdır. Tarih öğreniminde coğrafyanın önemini tarihin tanımından çıkarabiliriz.
Tarih, geçmişte yaşanmış olayları yer ve zaman göstererek neden sonuç ilişkisi içerisinde inceleyen bilim dalıdır. En kısa tanım budur ve dikkat edilir ise yaşanmış olaylar ile ilgili yer ve zaman ile neden ve sonuç ilişkisi bu tanımın özüdür. Bu tanımlama coğrafya için de çok farklı değildir. Coğrafya, insanlar , yer (mekân) ve zaman ile bunlar arasındaki ilişkiyi inceleyen bilimdir.
Yani her ikisinin de öznesi insan, her ikisinin de temel ilişkisi neden-sonuç ve her ikisinin de zemini yer ve zaman.
Coğrafya farklı olarak insanın insanlık serüvenini (yolculuğunu) çevre ile ilişkisi üzerinden de değerlendirir. Bu nedenle tarih de coğrafya olmadan kavranamaz.
Gerek tarih gerekse coğrafyada ortak olan zemin zaman ve mekan olduğundan, iyi bir tarih ve coğrafya eğitiminin de buna uygun olması akla yatkın olanıdır. Yani saha çalışması her iki bilim dalı için olmazsa olmazdır.
Daha önce coğrafya ile ilgili kaynak önerisinde bulunmuştum. Tarih ile ilgili olarak da Prof. Dr. Halil İnalcık’ın kitaplarını önerebilirim. Umarım yararı dokunur. Sevgiyle...
Kaynaklar
- Prof. Dr. Halil İnalcık. (2019). Tarihe Düşülen Notlar Cilt Ii. Yayınevi: TİMAŞ YAYINLARI. sf: 624.