Selam!
Öncelikle şunu söylemeliyim ki ben de aynı sorunu yaşamıştım ve geçtiğimiz yıl bulduğum çözüm ile artık tarih dersinde daha başarılıyım.
Açıkçası ben de oldum olası tarih dersindeki olayları bağdaştırmakta zorlanıyorum. Yıllar, olaylar, antlaşmalar, savaşlar, hepsi birbirine giriyor. Ancak şunu fark ettim ki, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın ders kitaplarında ve dolayısıyla öğretmenlerimizin uymak zorunda olduğu müfredatta tarihi olaylar bir akış içinde verilmiyor. Bunun yerine olaylar birbirinden bağımsız alınıyor ve kafamız karışıyor. Kendimden örnek vereyim; geçtiğimiz yıl 10. sınıftım ve tarih sınavına çalışırken abim bana yardım etmişti. Çalışırken fark ettik ki her şeyi ayrı ayrı ezberlemeye çalışmışım, hatta bu yüzden ünitenin başında 'Zigetvar Seferi Kanuni'nin son seferidir.' cümlesini gördükten sonra her ne kadar Hint Deniz Seferleri'ni de Kanuni Sultan Süleyman yapmış olsa da ben bu olayı padişahtan bağımsız olarak almışım. Dolayısıyla pek başarılı da olamıyordum tarihte. Ancak dediğim gibi abimle çalıştıktan sonra olayları bir akış içinde öğrenmenin daha kolay olduğunu fark ettim. Sonuçta Osmanlı "Rusya'yla işimiz bitti, biraz da Venedik'le oturup konuşalım, hmm şimdi de Lehistan'la şu antlaşmayı yapalım." demiyor, hepsi aynı anda oluyor. Ama ders kitaplarımızda Osmanlı-Lehistan ilişkileriyle Osmanlı-Rusya ilişkileri ayrı başlıklarda alınınca bambaşka olaylar zannediyoruz.
Kısacası sana tavsiyem olayları bir arada düşün, bir akış içinde süregeldiklerinin farkında ol. Bu aslında biraz da yemek yapmaya benziyor, aynı anda birden fazla şey pişirip birleştiriyorsun yemek yaparken de. Ben özellikle tarih dersini -her ne kadar sözel bir ders te olsa- konuşarak, yazarak, dinleyerek değil de anlatarak öğreniyorum. Eğer birine hiç bilmediği bir konuyu 0'dan anlatabiliyorsan o konuyu biliyorsun demektir. Bence sen de hem olayların arasındaki bağlantıları görmeli hem de anlatmalı, aktarmalısın. Zaten tarihin amacı da bu değil midir...