Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Christopher Moltisanti
Üye 1 ay önce
2

Tarih bilincinin önemi nedir?

Tarih bilincinin önemi hakkında bir konuşma metni hazırlamam gerekiyor.
397 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

UZAĞI YAKIN EDER!

Tarih bilinci uzağı görmemizi sağlar.

Neticede tarihten arta kalan ne varsa geçmişe ait sadece zaferleri değil aynı zamanda hezimetleri de içerir. Başarıyı da, başarısızlığı da, doğruyu da, yanlışı da .

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısıyla tarih bilinci hızlandırılmış deneyim-tecrübe kursu gibidir. Hele ki tarihin temel direği neden-sonuç ilişkisi, öznesi de insan olunca; bu deneyim ileriye dönük muazzam bir kılavuza dönüşür.

Tarihsel bilinç ne denli derinleşirse, ileri görüşlülüğümüz de o denli artar. Mustafa Kemal’e uzağı yakın eden(ileri görüşlü yapan) en önemli bilimsel disiplin (alan) tarihtir.

Tarih, şimdi ve gelecekte yürüyeceğimiz belirsiz yolu, arkada bıraktığı ize ve izin sürekliliğine bakarak belirli, görünür, hale getirir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sonya Demirboğa
Öğrenciyim 1 ay önce

Tarih, insanlığın sosyal ve siyasal konularda doğru karar vermesini sağlar. Bunun içindir ki eskiden bütün hükümdarlar tarih okurlar, çocuklarına da okuturlardı. Çünkü bir devleti idare etmek veya toplumu yönetmek için gerekli olan bilgiler, en çok tarih sayesinde elde edilir. İnsanlık sürekli olarak dün, bugün ve yarından ibaret üç boyutun üzerinde olup tarihin asıl konusunu teşkil ettiğinden, insanlığın geleceği için en iyi tahmini tarihçiler yapabilir. Bunun için tarih çok eski zamanlardan beri insan topluluklarının geleceğine ışık tutan çok önemli bir bilim dalı olarak kabul edilmiştir.[1]

Tarih bilinci bireyin ya da toplumun gerek sosyalleşmesinin gerekse de yaşanan olayların etkisiyle tarihin farkında olmasıdır. Tarih bilinci sayesinde tarih akılcı bir şekilde yorumlanır. Tarih bilinci sayesinde bu günü anlamak ve geleceği daha iyi görmek mümkün olur.Toplumların, millet olarak varlıklarını sürdürebilmelerinde tarihin önemi çok büyüktür. Tarih, milletlerin ortak karakter ve değerlerini kısacası kültürünü gösterir. Bireyi, toplumu ya da milleti tarih bilgisinden ve tarih bilincinden soyutlamak mümkün değildir. Tarih ve tarih bilinci kültürün kök duygusunu canlandırır ve topluma hayat verir.[2]

“Tarihini bilmeyen milletler yok olmaya mahkûmdur. ” M.K. Atatürk”

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Yerli Düşünce Dergisi. Tarih Bilinci Hakkında Röportaj - Yerli Düşünce Dergisi. (22 Şubat 2023). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2024. Alındığı Yer: Yerli Düşünce Dergisi | Arşiv Bağlantısı
  2. sevare. Tarih Ve Tarih Bilinci -. (30 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2024. Alındığı Yer: sorgundusuncekulubu | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close