Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Tanrı için belirtilen özellik ve benzeri şeyler her seferinde yanlış mıdır yoksa aynı miktarda doğruluk barındırabilir mi?

284 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

İnanç biçimlerine dahil olmak, kişinin kendi inanç biçiniminin öznel olmasını engellememektedir. Kişiler, inançlı - inançsız olarak tanımlansa bile, bu sonuca ulaşma nedeni tamamen kendisine özeldir. Bu nedenle inanç biçimlerine ait kavramlara anlam yükleme de kişisel olmaktan kurtulamaz temel genel tanımlara rağmen.

Tanrı ise en temel inanç biçimi kavramı olarak karşımıza çıkıyor. Bir inançlı kişi için tanrı, üstün yüce iken, inançsız biri genel olarak gereksiz ve anlamsız olacaktır, bunun nedenleri ve kapsamı kişiye özel olacaktır. (Hatta bir çok inanma ve inanmama ya neden olan tanrı tanımı hatalıdır. En bilinen örneği, dünyada acılara izin veren bir süper insan tanımı.)

Tüm Reklamları Kapat

Bu açıdan tanrısal özellikleri değerlendirirken tek bir tanım üzerinden gidilemez.

En genel haliyle, tanrısal tanımlarda tanrısal nitelikler sembolik verilir. İnsanın hemen anlayabileceği bir yaratıcı olmadığı için, kişiye verilmiş akıl ile tartabileceği haliyle sunulur. Böyle baktığımızda kişinin bu sembolik anlatımı nasıl anladığı ile çok yakından alakalıdır. Semavi dinlerdeki tanrı tasviri için yukarıda gözetleyen bir tanrı algısı tamamen yanlış olacaktır. Ya da yapılan olumsuzlukları dünyada cezalandırması gereken bir tanrı algısı yanlış olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Burada esas olan, bir kavramın, içindeki çıktığı disiplinin tanımlarıyla ele almaktır.

Tanrı kavramını ele alacaksak, hangi inanış biçimine ait tanrıyı ele alıyoruz, bu inanış biçimine ait kaynak - öğretide tanrı tanımı referansları nelerdir konuları merkezde olmak zorunda. Bir çok inançlı olduğunu iddia eden birey ve inançsız olduğunu iddia eden birey, bu teorik derinliğe ulaşmadan tanrı kavramı için sonuca gitmekte.

Tanrının özelliklerinin bizzat doğruluğunu sorgulamanın bir yolu olamayacağı için, her tanrı kavramının içinden çıktığı öğreti - inanç biçimindeki tanımı ile algısı karşılıştırılabilir kültür içindeki. Bu da, aslında olan tanrı ile, o inanış şeklinin müntesiplerince algılanma biçimi arasındaki farkı verecektir. Tabii ki bizim o inanışın tanrı sı için algımızın farkını da.

Yani tanrısal özelliklerin doğru olup olmadığı bizim onu doğru anlayıp anlamadığımız ile ilgili aslında.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close