Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Suni teneffüs gibi yakın temas gerektiren acil durumlarda,bir doktorun pandemi koşulları nedeniyle müdahaleyi reddetmek gibi bir seçeneği var mı?

560 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ezgi S.
Ezgi S.
2,112 UP
sağlıkçı adayıyım :)

Merhaba

Öncelikle acil durumlarda orada tesadüfen bulunan sağlık personeli veya ilk yardım bilen herhangi bir vatandaş istemediği sürece hiçbir riski almaya mecbur değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Görevi başındaki sağlık personeli ise suni teneffüs gibi yakın temas gerektirecek müdahalelerde gerekli olan ekipmanları yanlarında taşırlar. Ağızdan ağıza temas olmadan da hastaya solunum desteği verilebilir. Görseldeki ambu, buna iyi bir örnek.

Sağlık personeli (örneğin olay yerine gelen ambulans) özellikle pandemi döneminde yanında solunum desteği için kullanılabilecek hiçbir cihaz bulundurmuyorsa yüksek ihtimalle hastaya ağızdan ağıza solunum desteği vermedikleri için değil, bahsi geçen cihazları yanlarında bulundurmadıkları için ceza alacaklardır. (kişisel bir fikir, net bir bilgim yok açıkçası)

Tüm Reklamları Kapat

Ancak görev başında olmayan ve gönüllü olarak hastaya yardım etmek isteyen sağlık personeli veya herhangi bir vatandaş için çeşitli öneriler yapan bazı yayınlar vardır.

“If casualties are suspected of having COVID-19, the updated American Heart Association (AHA) guidelines recommend lay rescuers should perform only chest compression and defibrillation in adults, and to carry out full CPR only in children who are at high risk of respiratory failure. The AHA recommends both the rescuer and the casualty should wear a surgical mask or face covering [6]. Visor eye protection is not recommended.

The Australian and New Zealand Committee on Resuscitation (ANZCOR) recommendations released on 3 April 2020 suggest that lay rescuers should only do chest compressions and public-access defibrillation. However, lay rescuers who are willing and highly skilled can provide rescue breathing to infants and children while adhering to standard precautions and safety procedures for handwashing, cleansing and decontamination [7]. The guidelines of the International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR), updated on 10 April 2020, recommend mouth-to-nose-and-mouth ventilation for children (<8 years) if the rescuer is sufficiently skilled and willing to accept the risk [5].

On 24 April 2020, the ERC published specific recommendations [8], which were then followed by national guidelines released by the UK and Italian Resuscitation Councils. The ERC guidelines set out a detailed CPR procedure for lay rescuers in the case of suspected or confirmed COVID-19 adults. Resuscitation is to be carried out by rescuers wearing filtering face masks (FFP2 or FFP3) and disposable gloves via chest compressions only and without performing breathing manoeuvres. The rescuer is to cover the nose and mouth of the victim with a surgical mask (or a strip of cloth), before performing chest compressions.

The ERC suggests treating every victim as if he/she were potentially infected by COVID-19. Therefore, if the casualty is responsive and able to provide self-care, the ERC suggests providing first-aid advice from a safe social distance (2 m). Appropriate PPE (i.e. gloves, FFP2 or FFP3 mask and visor eye protection) should be worn and the casualty should wear a surgical mask. The rescuer should call for specialist healthcare assistance and wear his/her own PPE. Direct assistance should be provided only if absolutely necessary (e.g. in case of haemorrhage, applying a dressing, use of an adrenaline auto-injector, assessing for responsiveness and positioning of a victim) in order to limit exposure.”

İşte onlar da bu şekilde, genellikle çok yakın olan ağızdan ağıza temastan kaçınacak şekilde müdahaleleri önermişlerdir. Umarım tatmin edici bir cevap olmuştur.

179 görüntülenme

Kaynaklar

  1. ||. (2021). First Aid During The Covid-19 Pandemic. PMC. | Arşiv Bağlantısı
  2. ||. Cankurtaranlar Temas Ederek Suni Teneffüs Yapamayacak. (3 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 3 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Bu Cisim Nasıl YUKARI Düşüyor?
Bu Cisim Nasıl YUKARI Düşüyor?
Zifiri Karanlıkta Nasıl Görebiliyoruz?
Zifiri Karanlıkta Nasıl Görebiliyoruz?
Depremin Ne Kadar Sürdüğü Neden Açıklanmıyor?
Depremin Ne Kadar Sürdüğü Neden Açıklanmıyor?
Sandığınız Kadar Boş Değilsiniz!
Sandığınız Kadar Boş Değilsiniz!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close