Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Suni teneffüs gibi yakın temas gerektiren acil durumlarda,bir doktorun pandemi koşulları nedeniyle müdahaleyi reddetmek gibi bir seçeneği var mı?

604 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ezgi S.
Ezgi S.
2,202 UP
sağlıkçı adayıyım :)

Merhaba

Öncelikle acil durumlarda orada tesadüfen bulunan sağlık personeli veya ilk yardım bilen herhangi bir vatandaş istemediği sürece hiçbir riski almaya mecbur değildir.

Görevi başındaki sağlık personeli ise suni teneffüs gibi yakın temas gerektirecek müdahalelerde gerekli olan ekipmanları yanlarında taşırlar. Ağızdan ağıza temas olmadan da hastaya solunum desteği verilebilir. Görseldeki ambu, buna iyi bir örnek.

Tüm Reklamları Kapat

Sağlık personeli (örneğin olay yerine gelen ambulans) özellikle pandemi döneminde yanında solunum desteği için kullanılabilecek hiçbir cihaz bulundurmuyorsa yüksek ihtimalle hastaya ağızdan ağıza solunum desteği vermedikleri için değil, bahsi geçen cihazları yanlarında bulundurmadıkları için ceza alacaklardır. (kişisel bir fikir, net bir bilgim yok açıkçası)

Ancak görev başında olmayan ve gönüllü olarak hastaya yardım etmek isteyen sağlık personeli veya herhangi bir vatandaş için çeşitli öneriler yapan bazı yayınlar vardır.

“If casualties are suspected of having COVID-19, the updated American Heart Association (AHA) guidelines recommend lay rescuers should perform only chest compression and defibrillation in adults, and to carry out full CPR only in children who are at high risk of respiratory failure. The AHA recommends both the rescuer and the casualty should wear a surgical mask or face covering [6]. Visor eye protection is not recommended.

The Australian and New Zealand Committee on Resuscitation (ANZCOR) recommendations released on 3 April 2020 suggest that lay rescuers should only do chest compressions and public-access defibrillation. However, lay rescuers who are willing and highly skilled can provide rescue breathing to infants and children while adhering to standard precautions and safety procedures for handwashing, cleansing and decontamination [7]. The guidelines of the International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR), updated on 10 April 2020, recommend mouth-to-nose-and-mouth ventilation for children (<8 years) if the rescuer is sufficiently skilled and willing to accept the risk [5].

Tüm Reklamları Kapat

On 24 April 2020, the ERC published specific recommendations [8], which were then followed by national guidelines released by the UK and Italian Resuscitation Councils. The ERC guidelines set out a detailed CPR procedure for lay rescuers in the case of suspected or confirmed COVID-19 adults. Resuscitation is to be carried out by rescuers wearing filtering face masks (FFP2 or FFP3) and disposable gloves via chest compressions only and without performing breathing manoeuvres. The rescuer is to cover the nose and mouth of the victim with a surgical mask (or a strip of cloth), before performing chest compressions.

The ERC suggests treating every victim as if he/she were potentially infected by COVID-19. Therefore, if the casualty is responsive and able to provide self-care, the ERC suggests providing first-aid advice from a safe social distance (2 m). Appropriate PPE (i.e. gloves, FFP2 or FFP3 mask and visor eye protection) should be worn and the casualty should wear a surgical mask. The rescuer should call for specialist healthcare assistance and wear his/her own PPE. Direct assistance should be provided only if absolutely necessary (e.g. in case of haemorrhage, applying a dressing, use of an adrenaline auto-injector, assessing for responsiveness and positioning of a victim) in order to limit exposure.”

İşte onlar da bu şekilde, genellikle çok yakın olan ağızdan ağıza temastan kaçınacak şekilde müdahaleleri önermişlerdir. Umarım tatmin edici bir cevap olmuştur.

179 görüntülenme

Kaynaklar

  1. ||. (2021). First Aid During The Covid-19 Pandemic. PMC. | Arşiv Bağlantısı
  2. ||. Cankurtaranlar Temas Ederek Suni Teneffüs Yapamayacak. (3 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 3 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close