Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Su zehirlenmesi hangi dozajda olmaktadır?

2,885 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Bilimle Kafayı Bozmuş Biri

Su zehirlenmesi, vücudun ihtiyacından fazla su içilmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Su zehirlenmesi, vücuttaki sodyum ve diğer elektrolitlerin seviyesinin aşırı derecede düşmesine neden olur. Bu da beyin fonksiyonlarını, kas hareketlerini ve kalp ritmini bozabilir.

Su zehirlenmesinin belirtileri şunlardır:

-Mide bulantısı

Tüm Reklamları Kapat

-Kusma

-Baş ağrısı

-Halsizlik

-Kas güçsüzlüğü

Tüm Reklamları Kapat

-Kas krampları

-Nöbet

-Bilinç bulanıklığı

-Koma

-Ölüm

Su zehirlenmesinin tedavisi, sıvı alımının kesilmesi ve elektrolit dengesinin sağlanmasıdır. Ağır vakalarda hastaneye yatış ve damar yoluyla sodyum verilmesi gerekebilir.

Su zehirlenmesinin dozajı kişiden kişiye değişir. Ancak genel olarak bir iki saat içinde 4 litreden fazla su içmek su zehirlenmesine yol açabilir. Midemiz bu kadar suyu kaldırabilir ancak böbreklerimiz bu kadar suyu filtre edemez. Bu yüzden vücutta su birikir ve elektrolit dengesi bozulur.

Su zehirlenmesinden korunmak için günlük su ihtiyacınızı aşmayacak şekilde su içmeye özen gösterin. Su ihtiyacınız yaşınıza, kilonuza, cinsiyetinize, fiziksel aktivitenize ve hava durumuna göre değişir. Ortalama olarak yetişkin bir insanın günde 2-3 litre su içmesi yeterlidir. Ayrıca susuzluk hissinizi takip edin ve susadığınızda su için. Fazla su içmek yerine elektrolit içeren spor içecekleri veya tuzlu yiyecekler tüketebilirsiniz.

266 görüntülenme

Kaynaklar

  1. uzmandoktor. Su Zehirlenmesi Belirtileri Ve Tedavisi Nelerdir?. Alındığı Tarih: 8 Mayıs 2023. Alındığı Yer: uzmandoktor | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Echo Harbinger
Echo Harbinger
2,510 UP
Araştırıcı

Su zehirlenmesi fazla miktarda su tüketimi sonucu beyin işlevinin bozulmasına denir. Bu durumun sebebi kandaki elektrolitlerin, özellikle sodyumun normalden düşük seviyeye düşmesi sebebiyle gerçekleşir, ki bu rahatsızlığın literatürdeki ismi "Hyponatremia" olarak geçmektedir. Ortalama bir insanın hyponatremia yaşaması için kanında litre başına 135 milimol'den (135 mmol/l) daha az miktarda Sodyum içermesi gerekir. Sorunun cevabı ise tüketilen su miktarı kadar tüketildiği zaman aralığı da önemlidir. Böbrekler saatte yaklaşık olarak 0.8 ile 1 litre arasında suyu işlemden geçirmektedir. Dolayısıyla bu miktarın üstüne çıkmak rahatsızlık verebilir. Araştırmalara göre kısa bir sürede 3-4 litre su içen birisinde hyponatremia semptomları görülebilir. Kayda geçmiş bir rapora göre Amerikan ordusundaki öğrencilerde yaklaşık olarak saatte 2 Litre su içince yine aynı şekilde hyponatremia semptomları görülmüş. Fark etmeden ölümcül seviyede yüksek miktarlarda su içmek çok mümkün değildir, fakat rahatsızlık verebilecek düzeyde fazla içmek dikkat edilmezse yaşanılabilir. Her ne kadar çok mümkün olmasa da bu durumdan kaynaklı insan ölümleri kaydedilmiştir. Dikkatli olmakta fayda var. Konu ile alakalı okumanı önerdiğim kaynak ektedir.[1]

219 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Adrienne Seitz. What Happens If You Drink Too Much Water?. (4 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 8 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Medicalnewstoday | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close