Ara tür, geçiş formu olarak isimlendirdiğimiz şey, aslında bizim tamamen zihnimizden uydurduğumuz, daha anlaşılabilir olması için kullandığımız kavramlardır.
Canlıların, geçmişten günümüze evrimleşerek nasıl bu hale geldiklerini anlayabilmemizi kolaylaştırır. Kendimizden örnek verelim; yaklaşık 1 milyon yıl sonra fiziki ve biyolojik işleyişimiz bambaşka bir halde olabilir, bu durumda, günümüz Homo Saphiens türünü ara form olarak düşünebiliriz. Yani etrafınızda gördüğünüz, böcek, bitki, memeli, deniz canlısı ve diğer ne varsa hepsi, ara tür veya geçiş formudur.
Evrim bilinci olmayan, fakat sürekliliği olan bir süreçtir. Yeraltına doğru sızan bir su gibi düşünün. Yol bulduğu yere doğru akar, bir engele geldiğinde veya farklı yollar bulduğunda çatallaşır veya ikiden fazla yöne doğru hareket eder. Bu süreç hiç durmaz. İnsan hayatı çok kısadır ve durumu gözlemlemesi zordur. Eldeki bilimsel kanıtlar (fosiller gibi) evrimin ne şekilde işlediği ve mekanizmaları hakkında fikirler verir.
Geçmişten günümüze canlı türlerinin tek bir atadan meydan geldiğini ve pek çok türün nasıl evrimleştiğini biliyoruz. Bu süreçler günümüzde de devam ediyor ve canlılık olduğu sürece devam edecektir.