Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Şu anÇin sınırları içerisinde bulunan Türk Piramitleri gerçekten bahsedildiği gibi Türklere mi ait ve bu konuyla ilgili detaylı araştırma var mı ?

920 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bilgehan Karaca
Kültür Tarihi Meraklısı

Hayır, Çin Piramitleri Türklerce ya da Çin'in kuzeyinde yaşamış herhangi bir bozkır kültürünce yapılmış değil. Hepsi tarihleri gayet iyi bilinen, zaten uzun zamandır Çinli kronik yazarlarınca kayıtları tutulmuş antik Çin krallıklarının önemli devlet adamları, imparatorlar, imparatoriçeler ve hatta cariyeler için inşa edilmiş anıt mezarlar, diğer deyişle süslü mozolelerdir. Üstelik bölge her nedense bütün sosyal medya mecralarında bir zamanlar meşhur edildiği şekilde girişi yasak bir alan da değil, yıllardır ziyaretçi alan bir turistik uğrak. Sinologlar ve Çin tarihçileri tarafından gayet iyi bilinen bir yapılar kompleksi. Ortada gizli saklı hiçbir şey yok.

Özellikle Han hanedanı bayrağı altında, ilk imparator Qin Shi Huang'ın otokratik lider kişiliğinin emrinde kılıçla birleştirilen antik Çin feodalitesi derhâl kendine bir lider kültü yaratma çabasına girişmişti. Sonradan bütün Çin entelektüelleri tarafından eleştirilecek Qin Shi Huang'ın kendi adına yaptırdığı mozole, Maoling, piramit yapılarının en bilineni olup geometrik şekliyle değil, içinde barındırdığı binlerce sunî asker figürüyle, imparatorun kabrini ebediyen gözleyen terracotta ordusuyla meşhurdur. Her ne kadar Çin'de anıt mezar inşa etme geleneği Neolitik çağa kadar takip edilebilse de Qin Shi Huang ve şaşalı mezarı, binlerce yıl sürecek bir lider kültünün önderi olarak sonraki birçok Han imparatoru saltanatı boyunca bir gelenek yaratacaktı. Öyle bu adet sonradan Kore'deki Goguryeo krallarına bile örnek teşkil edecek, ta Tangut imparatorları dönemine kadar yer yer tekrar su yüzüne çıkacaktı.

Tüm Reklamları Kapat

Bugün elimizdeki bulguların hiçbiri şimdiki Çin'in Shaanxi eyaletinde tarihî Han hanedanının Guangzhong Yaylası'nda serpiştirilmiş piramit şeklindeki yapıları Türklerle ilişkilendirmez. Aksine bu geleneğin başlatıcısı olan Qin Shi Huang'ın kendi dönemindeki en önemli politik rekabetlerinden birinin Türk kültürünün köklerinden kabul edilen Xiongnu chanyu'su Touman'a (MEB eserlerindeki adıyla "Teoman") karşı verilmiş olması büyük bir ironi olsa gerek. Piramitlerin ne gelenek ne tarih ne de somut inşaat açısından Türklerle bir ilgisi yoktur, haklarındaki temel bilgiler uzun zamandır açıkça bilinmektedir.

224 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Chinese Pyramids. (23 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 23 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Qin Tomb. (23 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 23 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Records Of The Great Historian, Sima Qian. (23 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 23 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Massive Pyramid, Lost City And Ancient Human Sacrifices Unearthed In China. (23 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 23 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. The Chinese Pyramids And The Sun. (23 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 23 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close