Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 17 Temmuz 2023 3 Cevap
10

Şu ana kadar "ruh"un varlığına dair bir kanıtımız var mı?

İnsanlık tarihinden bu yana dini, metafiziksel her iddianın ve inancın temelindeki meselenin "ruh" olduğunu düşünüyorum. Günümüzdeki zihin felsefesinde de önemli bir yere sahip, sizde bu fikre katılıyor musunuz. Ruhun varlığı veya yokluğu bilindiği takdirde hakikate dair bize çok önemli şeyler söyler mi.
4,334 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
EA Akademi Okuru 26 Temmuz 2023

Tanrı, ruh, ölümden sonra hayat gibi soyut kavramlar, bilimin ilgilendiği alanlar değildir. Sitede bu ve buna benzer pek çok soru ile karşılaşıyoruz. Bilim ve inanç dünyasını birbirinden ayırmak ve farklı değerlendirmek gerekir. Bilimin, basitçe yapılmış tanımlarından bile bu sonucu çıkarabilirsiniz.

TDK Sözlüğüne Göre; Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgi; ilim.

Evrimağacına Göre: Bilim, en küçük atomaltı parçacıklardan en büyük galaksi kümelerine kadar, fiziksel ve doğal dünyanın yapısını ve davranışlarını gözlem ve deney yoluyla, sistematik bir şekilde inceleyen, entelektüel ve pratik bir faaliyet olarak tanımlanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dikkat ettiyseniz, tanımlamalar içinde, soyut, deney yapılamayan, gözlemlenemeyen, veri elde edilemeyen kavramlardan hiç bahsedilmiyor. Bu tip kavramlar "din felsefesi" olarak ele alınabilir konulardır.[1]

298 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı, et al. Bilim Nedir? Bilimin Temel Özellikleri Nelerdir?. (11 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 25 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Göksu
Otodidakt 27 Temmuz 2023

Ölümden sonra da varlığını sürdüren, fiziksel olmayan ayrı bir varlık olarak ruhun varlığını destekleyen hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Bilinç ve zihin çalışmaları önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Hala cevaplanmamış pek çok soru olsa da, bilimsel araştırmalar büyük ölçüde bilinci ayrı bir ruh varlığı olarak değil, karmaşık beyin süreçlerinin ortaya çıkan bir özelliği olarak anlamaya odaklanmıştır.[2]

Bilimsel veya natüralist bir perspektiften bakıldığında, ruhun varlığı genellikle ampirik kanıtlardan yoksun ve bilinç ve zihinle ilgili çeşitli olguları açıklamak için gerekli olmayan bir kavram olarak görülmektedir.

Burada "gerekli olmayan" kısmı çok önemlidir, çünkü bize bilimin en temel prensiplerinden birinin nasıl çalıştığını anlatır. Occam'ın Usturası prensibi[1].

Tüm Reklamları Kapat

Parsimoni ilkesi olarak da bilinen Occam'ın Usturası, en basit açıklama veya hipotezin genellikle doğru olma olasılığının en yüksek olduğunu öne süren felsefi ve bilimsel bir ilkedir. Adını, bu fikri formüle ettiği kabul edilen Ortaçağ filozofu ve teoloğu (din bilimci) Ockhamlı William'dan almıştır.

Occam'ın Usturasının özü "varlıklar gerekliliğin ötesinde çoğaltılmamalıdır" şeklinde özetlenebilir. Başka bir deyişle, bir olgu için birbiriyle rekabet eden hipotezler veya açıklamalarla karşılaşıldığında, genellikle en az varsayım veya önerme gerektiren hipotez tercih edilir.

Occam'ın usturası katı bir kural ya da doğruluk garantisi olmasa da, bilimsel ve mantıksal akıl yürütmede sıklıkla bir sezgisel ya da yol gösterici ilke olarak kullanılır. Bu ilke özellikle birden fazla teori veya hipotezin aynı gözlem veya veri kümesini açıklayabildiği durumlarda faydalıdır. Araştırmacılar en basit ve anlaşılır açıklamayı seçerek gereksiz karmaşıklıktan kaçınabilir ve ilgili incelemelere daha iyi odaklanabilirler.

Özetlemek gerekirse, "ruh" denilen metafiziksel olguya dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Dahası buna lüzum da yoktur. Çünkü evreni, çevremizi ve kendimizi anlamak ve anlamlandırmak için ruh, gereksiz derecede karmaşık ve asla kanıtlanamayacak uydurma hipotezler içeren bir kavramdır. Ruh atfı yapılan hemen her şey, bilinç ve zihin fonksiyonlarının bilimsel kanıtları ile çok daha net, deneysel, gözlemlenebilir ve tekrar edilebilir şekilde açıklanabilmektedir.

416 görüntülenme

Kaynaklar

  1. B. Duignan. Occam’s Razor | Origin, Examples, & Facts. (5 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  2. C. Koch. What Is Consciousness?. (9 Mayıs 2018). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Nature doi: 10.1038/d41586-018-05097-x. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Seyit Ali Taş
Lise öğrencisiyim 22 Temmuz 2023

Merhaba. Bilime göre ruh kavramı kesinlikle asılsız bir iddiadır. Ruh kavramı canlılığın kaynağını çözemeyen atalarımız tarafından geçici olarak açıklama sağlamak için uydurulmuş bir kavramdır. Canlılık, kimyasal maddelerin, entropi artışına direnmek için bir iç organizasyon oluşturma olayıdır. Hiçbir şekilde doğa üstü bir varlık/güç tarafından canlılık kontrol edilmez. Bunun en güzel deneyi de Craig Venter tarafından yapılmıştır. " Craig Venter artificial cell " adı altında bir çok videosu bulunmakla beraber yayımlanan makaleler de mevcuttur.

Araştırmacılar sentetik olarak bir genom yarattılar. Daha sonra ise kendi genomu çıkarılmış bir bakteriye, yapay olarak üretilen genom aktarıldı. Eğer canlılık, ruh gibi doğa üstü bir varlık ya da güç tarafından kontrol edilseydi kesinlikle bu canlının hayatta kalması beklenemezdi. Bakteri, genomunun değiştiğinin farkına varmadan hayata döndürülmüş oldu.

Aynı şekilde kalbi duran insanlar bir süre sonra sisteme enerji için besin sağlanamayacağından dolayı kalan besinini tüketen organlar ve sistemler yavaş yavaş çökmeye başlar. Bu sırada hızla iç entropi arttığından dolayı ölüm kesin olarak gerçekleşmiş olur. Ancak kalbi tekrar çalıştırılan insanlar, iç entropi artışı zararıyla beraber tekrar hayata döndürülürler. Eğer canlılık doğa üstü bir şekilde kontrol edilseydi, kesinlikle bu insanları geri döndürmek imkansız olurdu.[1]

Tüm Reklamları Kapat

219 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Cemil çelik. Ruh. Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2023. Alındığı Yer: cemil çelik | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close