Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 29 Ağustos 1 Cevap
2

Stresin saç beyazlaması üzerindeki etkisi nedir?

Stresten kaynaklı saç beyazlaması etkinliği kanıtlanmış bir durum mudur, yoksa bu durum tamamen genetik kaynaklı mıdır?
191 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Üzeyir Yazıcı
Araştırdığım kadarıyla... 29 Ağustos

Stresten kaynaklı saç beyazlaması olayının bilimsel olarak karşılığı vardır, ancak genetik faktörlerin de bu süreçte tabiki yeri bulunur. Stresin saç beyazlamasına etkisi üzerine yapılan araştırmalar, vücuttaki stres yanıtının saç köklerindeki melanin üretimini etkileyebileceğini gösteriyor.

Stres, vücutta kortizol ve adrenalin gibi hormonların salınmasına yol açar. Özellikle norepinefrin gibi stres hormonlarının, saç foliküllerindeki kök hücrelerin tükenmesine neden olabileceği ve bu durumun saç rengini koruyan melanin pigmentini azaltabileceği gösterilmiştir. Bu mekanizma, Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada fareler üzerinde deneysel olarak doğrulanmıştır. Çalışmada, stresin melanosit kök hücrelerini kalıcı olarak hasara uğratarak saçların beyazlamasına neden olabileceği bulunmuştur .

Bununla birlikte, saç beyazlamasında genetik faktörlerin rolü büyüktür. Bir kişinin saçlarının ne zaman beyazlayacağı büyük ölçüde genetik olarak belirlenir. Aile geçmişinde erken saç beyazlaması olan bireylerde, stresin etkisi bu süreci hızlandırabilir, ancak genetik eğilim olmadan yalnızca stresin saçları beyazlatmasına daha az rastlanır.

Tüm Reklamları Kapat

Yani özetle saç beyazlaması hem stres hem de genetik faktörlerin bir araya gelmesiyle meydana gelmiş olabilir. Stresin bu süreci hızlandırdığı bilimsel çalışmalarla desteklenmiş olmasına rağmen genetik yatkınlık bu sürecin ana belirleyicisi olarak kabul görüyor.

Kaynaklar

  1. B. Zhang, et al. (2020). Hyperactivation Of Sympathetic Nerves Drives Depletion Of Melanocyte Stem Cells. Nature, sf: 676-681. doi: 10.1038/s41586-020-1935-3. | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Kumar, et al. (2018). Premature Graying Of Hair: Review With Updates. International Journal of Trichology, sf: 198. doi: 10.4103/ijt.ijt_47_18. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close