Stresten kaynaklı saç beyazlaması olayının bilimsel olarak karşılığı vardır, ancak genetik faktörlerin de bu süreçte tabiki yeri bulunur. Stresin saç beyazlamasına etkisi üzerine yapılan araştırmalar, vücuttaki stres yanıtının saç köklerindeki melanin üretimini etkileyebileceğini gösteriyor.
Stres, vücutta kortizol ve adrenalin gibi hormonların salınmasına yol açar. Özellikle norepinefrin gibi stres hormonlarının, saç foliküllerindeki kök hücrelerin tükenmesine neden olabileceği ve bu durumun saç rengini koruyan melanin pigmentini azaltabileceği gösterilmiştir. Bu mekanizma, Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada fareler üzerinde deneysel olarak doğrulanmıştır. Çalışmada, stresin melanosit kök hücrelerini kalıcı olarak hasara uğratarak saçların beyazlamasına neden olabileceği bulunmuştur .
Bununla birlikte, saç beyazlamasında genetik faktörlerin rolü büyüktür. Bir kişinin saçlarının ne zaman beyazlayacağı büyük ölçüde genetik olarak belirlenir. Aile geçmişinde erken saç beyazlaması olan bireylerde, stresin etkisi bu süreci hızlandırabilir, ancak genetik eğilim olmadan yalnızca stresin saçları beyazlatmasına daha az rastlanır.
Yani özetle saç beyazlaması hem stres hem de genetik faktörlerin bir araya gelmesiyle meydana gelmiş olabilir. Stresin bu süreci hızlandırdığı bilimsel çalışmalarla desteklenmiş olmasına rağmen genetik yatkınlık bu sürecin ana belirleyicisi olarak kabul görüyor.
Kaynaklar
- B. Zhang, et al. (2020). Hyperactivation Of Sympathetic Nerves Drives Depletion Of Melanocyte Stem Cells. Nature, sf: 676-681. doi: 10.1038/s41586-020-1935-3. | Arşiv Bağlantısı
- A. Kumar, et al. (2018). Premature Graying Of Hair: Review With Updates. International Journal of Trichology, sf: 198. doi: 10.4103/ijt.ijt_47_18. | Arşiv Bağlantısı