Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fatih Yılmaz
Üye 19 Mayıs 2022 1 Cevap
8

Statik sürtünme kuvveti neden kinetik sürtünme kuvvetinden daha büyüktür?

3,897 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Taha Sezer
Bilim için Yaşayan bir Primat 22 Mayıs 2022

Sürtünme kuvveti esasen elektromanyetik kuvvettir. Mikroskobik ölçeklerde her nesnenin yüzeyi pürüzlüdür ve bu çıkıntılar cisim ile dişli çark gibi bağlanırlar. Elektronlar hiçbir zaman aynı konumu paylaşamazlar ve birbirlerine yakınlaştıkça foton alışverişiyle etkileşime girerler, durgun bir cismi harekete geçirmeye çalıştığınızda size karşı gelen kuvvet de bu etkileşimin sonucudur.[1] Hareketin başlaması, elektronlar arası etkileşimlerin yıkılması için gereken bu minimum kuvvet eşiğine statik sürtünme diyoruz.

Sürtünmenin moleküler düzeyde modellenmesi
Sürtünmenin moleküler düzeyde modellenmesi

Cisim hareket etmeye başladığında, moleküller arası etkileşimler aşıldığında ve yüzeylerin kıvrımları çözüldükten sonra, cisim ile zemin birbiri üstünde kayabilir. Bu, tüm karşıt güçlerin ortadan kalktığı anlamına gelmez, ancak harekete karşı gelen kuvvet baştakine göre azalır. Yüzeyler arasındaki etkileşimler daima devam edecektir, ancak sürekli hareket nedeniyle birbirleri içine kenetlenmek bastaki kadar kolay olmayacaktır ve kenetlenmeden kaynaklı etkileşimler baştaki kadar kuvvetli gercekleşmeyeceklerdir. Bu durum, hareket halindeyken size karşı gelen kinetik sürtünmenin hareketi başlatmak için olan statik sürtünmeden neden daha küçük olduğunu açıklar.

Alternatif olarak

Tüm Reklamları Kapat

Durgun bir cisim durma, hareket halindeki bir cisim de sabit hızla hareket etme eğilimindedir.[2] Öyleyse cisim ilk durumda hareketsiz kalmak, ikinci durumda ise hareketine devam etmek için uğraşacaktır, bu da hareketin neden daha kolay sürdürüldüğüne dair bir açıklama olabilir

[3]

670 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. P. Feynman. (2018). Quantum Electrodynamics. ISBN: 9780429961793. Yayınevi: CRC Press.
  2. Wikipedia. Newton's Laws Of Motion. (18 Mayıs 2022). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. Wikipedia. Force Resisting The Relative Motion Of Solid Surfaces, Fluid Layers, And Material Elements Sliding Against Each Other. (5 Eylül 2001). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close