Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Kayalıoğlu
Üye 6 Ağustos 2 Cevap
3

Sizce Yapay Zeka yazılım sektörünü bitirir mi?

460 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı 6 Ağustos

Yapay zeka alanındaki şaşırtıcı atılımların ardından pek çok insan ekonomik olarak hurda yığınına döneceklerinden endişe ediyor. Google'da "işim güvende mi?" sorusuyla yapılan küresel aramalar son aylarda iki katına çıktı, zira insanlar yerlerini büyük dil modellerinin (llms) alacağından korkuyor. Bazı kanıtlar yaygın bir bozulmanın yaklaşmakta olduğunu gösteriyor. Openai'den Tyna Eloundou ve meslektaşları yakın tarihli bir makalede "ABD işgücünün yaklaşık %80'inin iş görevlerinin en az %10'unun llm'lerin kullanılmaya başlanmasından etkilenebileceğini" söylüyor.Bir başka makale ise hukuk hizmetleri, muhasebe ve seyahat acentelerinin benzeri görülmemiş bir kargaşayla karşı karşıya kalacağını öne sürüyor.

Ancak ekonomistler otomasyonla ilgili tahminlerde bulunmaktan, bunları test etmekten daha fazla keyif alma eğilimindedirler. 2010'ların başında birçoğu yüksek sesle robotların milyonlarca kişinin işini elinden alacağını öngörmüş, ancak zengin dünyadaki istihdam oranları tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıktığında sessizliğe gömülmüştü.Kıyamet tellallarının çok azı, Japonya, Singapur ve Güney Kore gibi dünya çapında en yüksek teknoloji kullanım oranlarına sahip ülkelerin neden sürekli olarak en düşük işsizlik oranlarına sahip olduğuna dair iyi bir açıklamaya sahip.

Burada, yapay zekanın istihdam üzerindeki etkisini izlemeye yönelik ilk girişimimizi tanıtıyoruz. Mesleklere göre istihdama ilişkin Amerikan verilerini kullanarak, beyaz yakalı çalışanları tek tek ele alıyoruz. Bunlar, arka ofis desteği ve finansal operasyonlardan fotokopi yazarlarına kadar her alanda çalışan kişileri içeriyor. Beyaz yakalı rollerin, mantıksal muhakeme ve yaratıcılıkta giderek daha iyi hale gelen üretken yapay zekaya karşı özellikle savunmasız olduğu düşünülüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bununla birlikte, istihdama bir darbe vurulduğuna dair henüz çok az kanıt var. Covid-19 salgınının başlangıcında hizmet sektöründeki birçok kişi işini kaybettiğinden, 2020 baharında beyaz yakalı istihdamının toplam içindeki payı artmıştır. Eğlence ve konaklama sektörleri toparlandığı için beyaz yakalıların payı bugün daha düşüktür. Yine de geçtiğimiz yıl, üretken ai nedeniyle risk altında olduğu varsayılan mesleklerdeki istihdamın payı artmıştır

ai'nin istihdam üzerinde olumlu bir etkisi bile olabilir. Yapay zekayı kullanan işçiler daha verimli hale gelirse, şirketlerinin kârı artabilir ve bu da patronların işe alımları artırmasına olanak sağlayabilir. Bir BT işe alım firması olan Experis'in yakın zamanda yaptığı bir anket bu olasılığa işaret ediyor. Buna göre, Britanya'daki işverenlerin yarısından fazlası yapay zeka teknolojilerinin önümüzdeki iki yıl içinde personel sayıları üzerinde olumlu bir etki yaratmasını bekliyor.[1]

Kaynaklar

  1. T. Economist. Ai Is Not Yet Killing Jobs. (15 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2024. Alındığı Yer: The Economist | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Aysu Ali
Aysu Ali
102K UP
Öğrenciyim 6 Ağustos

Bence teknoloji ne kadar ilerlerse o kadar durdurulamaz hale geliyor. Ayrıca her şeyin yerini de alıyor. Mesela yıllar öncesinde nasıl telefon insanoğlu için bir imkansız sayılıyordusa, yazılım sektörünün yerine robotlarda bize imkansız geliyor.

Demem şu ki, eğer teknoloji ilerlerse bu bile mümkün.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. J. Bridle. (2020). Yeni Karanlık Çağ: Teknoloji Ve Geleceğin Sonu. ISBN: 9786053162025. Yayınevi: Metis Yayınları.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close