Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sarper Hikmet Taze
Üye 19 Şubat 2024 1 Cevap
1

Sizce Yapay zeka Tekilliği mümkün müdür?

Yapay zeka tekilliği (AI Singularity) gelecekte Yapay zeka ve doğal zekanın birleşerek omnipotent bir kapasiteye yakın bir bir zeka olusturmalarıdır? Bu soruya kendi fikrinizi belirtebilirsiniz ve eğer arzu ederseniz kaynak gösterebilirsiniz.
292 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Yazılımla ilgileniyorum 19 Şubat 2024

Önce bilgisayarlar ve insan beyni arasındaki farklılıklardan bahsederek başlayayım: günümüzdeki yapay zekalar genelde dağınık verilere ve onları işleyip sonuç elde eden yani işe yarar bir bilgiye dönüştüren algoritmalara dayalı bir sistemdir. İnsan beyni ile yapay zekanın yer aldığı bilgisayarları kıyaslayacak olursak aralarında şöyle bir farklılık görebiliriz genel olarak klasik bilgisayarlarda grafik kartı hariç tek bir veri işleme ünitesi bulunur ama insan beyni böyle değildir, insan beyni sınırlarını belirleyerek bölümlerine ayırabildiğimiz kadarıyla her bir bölümü ayrı türde verileri işleyip bu verilerle anlamlı bilgi elde eden ve bu bilgileri ve verileri diğer birimler ile paylaşan, nihayetinde dağınık bir şekilde bilgi işleme kapasitesine sahip karmaşık bir organdır, burada karmaşık denildiğinde neden karmaşık denildiğini aslında bir nevi şöyle de ifade edebiliriz: bilgisayar işlemcisi mikroskopla incelendiğinde gayet düzenli ve anlaşılabilir ve nasıl çalıştığı, hangi amaca hizmet ettiği belli olan entegre devreler görülür ama beyinde bulunan belirli bir ölçekteki beyin hücreleri öbeğinin iletişim kurma şekillerinden doğru bir anlam çıkarmak, bu iletişim kurma şekillerine bakarak birinin tam olarak ne hayal ettiğini bilmek neredeyse imkansızdır, bu nedenle ne garip ki insan beynin nasıl çalıştığını anlamak için yapay zekanın hesaplama gücünün yardımına ihtiyaç duyduğumuzu fark ettik.

Yani insan zihnini günümüzdeki bilgisayarda simüle etmek imkansızdır ancak günümüzdeki bilgisayarlar insan beyninin nasıl çalıştığını anlamamızın anahtarı olmaya yakındır, bu nedenle insan gibi davranabilen bir yapay zeka üretmek bence olasıdır.

Ama bir zekanın "omnipotent" olması için bu evrende bulunan ne olduğu fark etmeksizin herhangi iki öge arasındaki ilişkiyi hesaplayıp mutlak bir doğru sonuç elde etmesi gerekir, mesela Ahmet ile Kamuran'ın aşk ilişkisinin onların insani psikofizyolojik yapılarını denkleme katarak bir şekilde mutlak olarak nasıl biteceğini kesinlikle hesaplayabilmesi gerekir ya da 2 milyar yıl sonra dünyaya ne olacak sorusunu cevaplayabilmesi gerekiyor omnipotent olması için.

Tüm Reklamları Kapat

Bence bu türde bir hesaplama gücüne sahip olmak direkt olarak evrenin kendisini simüle etmeye çalışmaktan farksızdır. Az önce bahsettiğim basit örnekte bile sadece insanların psikofizyolojisini bilmek yetmez, bireylerin psikofizyolojik yapısını analiz ederek nasıl geliştiklerini ve bu bireyler arasındaki ilişkilerin kesin olarak nasıl yürüyebileceğini hesaplamak devasa bir işlem yüküdür çünkü burada kesinlik ile yakınlık arasında çok büyük bir fark var. %99 doğruya ulaşılmak istense sadece yakından ilişkili ögeler denkleme katılabilir ama o da omnipotent olmaz. Mutlak doğruya ulaşabilmek için Ahmet ile Kamuran buluştuğunda oturdukları bankın kenarındaki taşın Ahmet'in zihninde neyi tetiklediğini gereksiz gözükse bile hesaplamak gerekir ki mutlak doğruya ulaşılsın. Her şeyin sonucunu %100 doğru olarak hesaplayabilmek için devasa büyüklükte veri hacmine sahip olmak gerekir, olayın başlama noktasından yola çıkarak reaksiyonların son bulduğu noktaya kadar her bir ögenin reaksiyona girdiği tüm ögeleri hatta denklemde insan davranışı hesaplamak gerekiyorsa geçmişte yaşanmış ögelerin reaksiyonlarını bir hafızaya depolayıp, bu ögelerin onları hatırlayan zihinlerdeki tezahürlerini ve hatta neden öyle tezahür edildikleri gibi bahsetmesi bile yazıya gereksiz cümle katıyor gibi hissettiren ögeleri dahi denkleme katmak gerekir. Bu da evreni simüle etmekten farksız. Ben böyle bir hesaplama gücünün oluşturulabileceğine fazla inanmıyorum, ayrıca bu hesaplama gücünün enerjisini karşılayabilmek için binlerce gezegen fethetmek lazım.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close