Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye 31 Mart 2022 2 Cevap
3

Sizce Tanrı, kavramı gereği bir zorunluluk olabilir mi?

Tanrı kavramını bizden ayrı bir bilinç olarak görmek yerine şu şekilde düşünebilir miyiz? Evrenin kendisi ve evrendeki tüm olasılıkların var olması, buna sonsuz bilinç de dahil, Tanrı kavramı olabilir mi? Gökte asasıyla oturan bir Tanrı yerine bu şekilde bir Tanrı kavramı daha makul değil mi?
417 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Alim Öner
Alim Öner
77K UP
Bu konuda fikrim var 30 Ocak 2023

Bana kalırsa böylesine bir tanrı çok daha olası ve makul bir tanrı, biraz gerçekçi düşünen birisi 19,28 milyar yıldır var olan evrenin tarihleri (semavi dinlerin kitaplarına göre) 20.000 yılı geçmeyen insanlar için var olmadığını görebilir diye düşünüyorum. Böylesine bir tanrıyı bazı deist inançlarda görebiliyoruz. Hatta eski bir kitapta (yanılmıyorsam ya Roma ya Yunan kökenli bir kitap olması gerekiyor, ismi yazıldığı dilde olduğu için aklıma gelmiyor, notlarımda da bulamadım.) bu tür deist inançların ateist inançlardan farklı olmadığını, çünkü var olup da dünyaya karışmayan tanrı ile var olmayan tanrı arasında pratikte fark olmadığını söylediklerini hatırlıyorum. Yani bu tür yaratıp karışmayan bir tanrı modeli pekte yeni değil. Panteizm de spiritüalizm de deizm de buna benzer bir tanrı modellerine sahiptirler ama onların Tanrısı yaratmanın yanında en azından objektif iyilik ve ahlakı vermiştir, yani yaratmak ile yetinmemiştir. En az dedim çünkü spiritüalizm de aydınlaşıp tanrılaşma Panteizm de ise tanrıya dönme onunla bir olma gibi şeyler var. Deizim aralarındaki en sadesi gibi görünüyor. Pek çok inançta şu argümanı görebiliyoruz "Tanrı yaratmak zorundaydı, o yüzden bizi yarattı", sorun bu argümanın yanında"Bizi yaratı çünkü ona benziyoruz, kutsalız" gibi gibi şeyler eklenince başlıyor. Aradığın şeye varoluşçuluk bu dinlerden daha çok benziyor gibi görünüyor. Tabi varoluşculuğun bir ucu da nihilizm, ben bir nihilistim. Oldukça adı çıkmış bir inanç olsa da böyle bir tanrı modeline en çok uyan inanç Nihilizm diyebilirim (Eğer kafamdaki yaratıcı ile yaptığım çıkarımlara tamamen uymasaydı zaten seçmezdim). Böyle dememin sebebi şu, bu tür bir tanrıyı gerçek kabul ettiğimizde bizim ahlâk sistemimiz ve değerlerimiz anlam sahibi olamıyor. Tanrının objektif ahlakı yaratması (sadece yaratmak zorunda olan) doğasına aykırı, bu nedenle de her türlü değerin öznel olması bir zorunluluk oluyor. Bu durumda tam anlamıyla hiçbir şeyin gerekli/gereksiz olmadığını herşeyin göreceli ve anlamsız olduğunu kabul etmek şart oluyor. Yani kötülük ve iyilik tamamen insan saçmalığı, yani öyle şeyler aslında yok. Bu da tam anlamıyla Nihilizm. Buna benzer tanrı modeline sahip olan ama objektif değerleri ve ahlakı savunan başka inançlar da mevcut. Tek sorun kural koymayan bir tanrıya sahipken kuraların olduğunu söylemenin, mantıklı olamaması.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Egemen Sak
Egemen Sak
62K UP
Eski muhafazakar, sağlam laik 9 Nisan 2022

İnancın daha makulü veya daha mantıklısı veya daha avantajlısı olmaz. Adı inançtır çünkü.

Ancak dediğiniz durumun bir inanç şekli var. "Panteizm". Panteistlere göre tanrı evren veya doğadan bağımsız olmadığı gibi doğa ve evren de ondan bağımsız değil. Yani doğa ve evren tanrının ta kendisidir görüşü hakimdir.

Pananteizm de ise doğa ve evrenin tanrının içinde olduğunu, tanrının bir parçası olduğu fikri hakimdir. Bu durumlar biraz da sanırım deizimin bir parçasından türemiştir. Deistler tanrının olduğunu inkar etmezler. Onlara göre tanrı kural ve kanunları yapmış, evreni yaratmış ve serbest bırakmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak inanç ile ilgili fikirler bu kadar fazla ve aynı inanç içinde bile farklı yorum ve fikirler varken toplumsal olarak bu fikirlerin birbirleri ile "kültürleşmeye" hatta "kültürlenmeye" girmediğini söylemek saçmalık olacaktır. Yani her fikir ve görüş eğer mantıklı bulunur veya sevilirse; inancı etkileyen bir çok faktörün içine eklenirler.

Hal böyle iken fikirlerinizi bu iki inancı okuduktan sonra tekrar gözden geçirebilirsiniz.

Ancak "Semavi" dinler için bu durum kabul edilebilir değildir.

Çünkü bu dinlerde tanrı zaman ve mekandan muaf olduğu gibi aynı zamanda da aktiftir. Yani insanları belirli dönemlerce cezalandırır veya ödüllendirir. Veya sınayabilir. Ve insanlara peygamberler vasıtası ile mesaj yollayandır. Ve bu mesajlarında evreni ve dünyayı ve düzeniyle birlikte yarattığını belirtir. Hal böyle iken semavi dinler tanrı = evren veya evren tanrının içindedir gibi görüşleri kabul edemez. Bu durumun semavi dinlerin mantığına terstir. (Malesef böyle durumlar bazı kültür ve kişilerce kabul edilip mantıksızlık söz konusu da mevcuttur. Böyle durumların en büyük etkeni insanlığın ilk inancı olan paganizmden kopamamasıdır.)

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close